Ovo su najuspješniji gradovi i općine u odvojenom skupljanju otpada

Stopa odvojenog skupljanja na razini države porasla je s 21,7 u 2020. na 22,5 posto u prošloj godini

Tomislav Miletić/PIXSELL

Devet međimurskih općina među 10 je najboljih u zbrinjavanju otpada, piše Večernji list, navodeći da se stopa odvojenog skupljanja otpada u Zagrebu s 35,2 posto u 2020. pala na 31,4 posto u 2021., dok se Osijek i Split popravljaju.

Belica, Prelog, Dekanovec, Domašinec, Strahoninec, Goričan, Podturen, Šenkovec, Martijanec, Donja Dubrava… To je deset najuspješnijih gradova i općina u odvojenom skupljanju otpada u 2021. godini. Riječ je o privremenim podacima na koje jedinice lokalne uprave i samouprave do danas mogu uložiti prigovor, a konačni popis objavit će se sredinom srpnja. Prema iskustvima iz prijašnjih godina, ne očekuju se promjene.

Podaci pokazuju porast stope odvojenog skupljanja u sklopu javne usluge za jedan postotni bod u odnosu na prethodnu godinu. Stopa odvojenog skupljanja na razini države porasla je s 21,7 u 2020. na 22,5 posto u prošloj godini.

Rekorder je ponovno međimurska općina Belica sa stopom od 80,9 posto. U toj općini posao zbrinjavanja otpada provodi tvrtka Pre-kom iz Preloga, koja taj posao obavlja u čak osam od deset najuspješnijih jedinica u državi!

Od 10 najboljih devet ih dolazi iz – Međimurja. Na devetom je mjestu općina Martijanec iz Varaždinske županije, u kojoj je koncesionar također Pre-kom, koji je proširio djelovanje i izvan granica Međimurske županije. Međimurci drže i mjesta od 11. do 13., na 14. je Koprivnica iz Koprivničko-križevačke, a na 15. Radoboj iz Krapinsko-zagorske županije. Na sjeveru izvrsne rezultate obrazlažu dobrom organizacijom i edukacijom.

Pre-kom već 16 godina provodi radionice u vrtićima i školama, a svake godine u predavanja se uključi više od 600 djece.

– Stalnom edukacijom postižemo bolje rezultate u gospodarenju otpadom na području 14 jedinica lokalne samouprave u kojima radimo, kaže direktor Siniša Radiković, piše novinar Večernjeg lista Ivica Beti.