POTIČE PROIZVODNJU KOLAGENA

Ova žitarica sprječava pojavu bora, jača kosti, nokte i kosu: Prava šteta što ju rijetki često konzumiraju

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu i ključna je komponenta koja održava našu kožu elastičnom, zglobove pokretnima, a kosu i nokte čvrstima
ječam (1) Unsplash/Ilustracija

Nalazi se u vezivnim tkivima, hrskavici, kostima i ligamentima, a njegova proizvodnja prirodno opada s godinama, što se često očituje pojavom bora, smanjenom pokretljivošću i krhkošću noktiju i kose.

Upravo zato mnogi posežu za hranom bogatom nutrijentima koji potiču sintezu kolagena, poput vitamina C, aminokiselina i minerala – ili pak dodacima prehrani koji pomažu očuvati vitalnost i mladolik izgled iznutra.

Ječam je nutritivno bogata žitarica koja je pala u sjenu drugih, popularnijih vrsta. Ipak, od davnina je poznat kao namirnica koja se lako probavlja, sadrži mnogo vlakana pa je zbog toga dobar za pokretljivost crijeva, a tijelu osigurava potrebne vitamine poput vitamina B, A i E.

Unsplash/Ilustracija

Recept za ječmenu kašu

Također, ječam sadrži veliku količinu lizina – aminokiseline koja aktivno sudjeluje u sintezi kolagena. Ova tvar ključna je za izgradnju zglobova, hrskavice, ali i noktiju, kose i kože. Samim time može pomoći u održavanju elastičnosti kože i spriječiti nastanak bora.

Oljuštena zrna ječma nazivaju se biserni ječam zbog svog posebnog sjaja i mogu se pripremati na različite načine, a jedan od najjednostavnijih je kao kaša.

Sastojci:
2 čaše oljuštenog ječma
4 čaše vode
6 čaša mlijeka

Priprema:

U posudu s ječmom ulijte vodu i ostavite preko noći. Sljedeći dan isperite i ocijedite, pa žitarice stavite u zagrijano mlijeko. Pustite da mlijeko zakipi, zatim poklopite, smanjite temperaturu i kuhajte na laganoj vatri oko sat i pol.

Hrvatska
Zdravlje