Otvorena prva robotička učionica u Hrvatskoj

Projekt Bjelovarski robotički centar vrijedan ukupno 2,17 milijuna kuna financira se u 85-postotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda, a 15 preostalih posto podmiruje Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske

Damir Spehar/PIXSELL

Prva robotička učionica u Hrvatskoj otvorena je u utorak u bjelovarskoj IV. osnovnoj školi u sklopu 2,17 milijuna kuna vrijednoga EU projekta Bjelovarski robotički centar.

Predsjednik Udruge informatičara Bjelovarsko-bilogorske županije Branko Raičković istaknuo je kako je otprilike polovica spomenutoga iznosa namijenjena nabavi opreme poput robota, računala i namještaja koji će nakon završetka projekta ostati u vlasništvu škole.

-Mi ćemo biti jedina škola u Hrvatskoj u kojoj imamo robotički centar, dakle, posebnu učionicu u kojoj se neće održavati redovita nastava, nego će ta nastava biti isključivo za ekspertnu grupu učenika- rekao je i dodao kako je IV. osnovna škola, inače partner u projektu, poznata po uspjesima u području robotike, zbog čega je i uspjela osigurati Pepper, najmoderniji robota za edukaciju.

Tatjana Badrov, prodekanica Veleučilišta u Bjelovaru, također partner u projektu, naglasila je kako je iznimno zadovoljna načinom na koji se projekt provodi.

-Studentski inkubator Veleučilišta u Bjelovaru kreće s ljetnom školom programiranja i robotike na tragu znanja koje smo stekli i informacija koje smo dobili u ovom projektu- rekla je i dodala kako klinci od 10 do 16 godina u četiri dobne skupine bar jedan tjedan ljeta mogu provesti dopunjujući svoja znanja iz programiranja i robotike.

Projekt Bjelovarski robotički centar vrijedan ukupno 2,17 milijuna kuna financira se u 85-postotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda, a 15 preostalih posto podmiruje Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Radi se o projektu koji je prošao na javnom pozivu za Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a.