Četiri godine ispod radara

Otkupljivali šume, pustošili ih pa nagovorili trećeg da im izda lažne popratnice

Posjekli su više tisuća stabala
Zagreb: Priprema drva za ogrijev Emica Elvedji/PIXSELL

Dovršeno je kriminalističko istraživanje provedeno nad dvije muške osobe (51, 29) koje se tereti za pustošenje šume i poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti te nad 67-godišnjakom kojega se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, javlja PU sisačko-moslavačka,

Kako navode u izvješću, 51-godišnjak i 29-godišnjak su na području Topuskog, od lipnja 2020. do travnja 2024. godine, od privatnih osoba otkupljivali šume u kojima su prekoračili dozvoljenu sječu te posjekli više tisuća stabala, ukupne vrijednosti od više stotina eura. Potom je na njihov poticaj 67-godišnjak, kao zaposlenik poduzeća licenciranog za otpremu drvne mase, izdao popratnice u kojima je lagao o njezinom porijeklu te tako u legalni promet pustio mnogo veće količine nego što su dopuštene.

Zbog svega navedenog osumnjičenima slijedi kaznena prijava, dok je daljnjim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno kako su 51-godišnjak i 29-godišnjak, od rujna 2022. do travnja 2023. godine, u dva navrata u šumi na području Topuskog posjekli i ukrali oko stotinu stabala raznog drveća, čime su nadležne šumarije oštetili za više desetaka tisuća eura. Zbog ovih krađa slijedi im posebno izvješće.

Crna kronika
Regija