Osnovana nacionalna udruga za podršku razvoju startupova – CROStartup

Udruga će se usmjeriti na četiri glavna cilja - uklanjanje regulatornih barijera, objedinjavanje resursa i znanja, jačanje startup zajednice i međunarodno pozicioniranje
Zagreb: Predstavljanje krovne startup udruge CRO STARTUP Marko Lukunić/PIXSELL

U Hrvatskoj je po procjenama aktivno oko šest tisuća startupova – malih i mladih tvrtki koje se bave raznim djelatnostima, a kako je startup rastuća zajednica posljednjih godina, vrijeme je da dobije i udrugu koja će se zalagati za njihov razvoj i poslovanje, istaknuto je na predstavljanju udruge CROStartup.

CROStartup je nova krovna nacionalna udruga čije su osnivanje inicirali iz udruge izvoznika softvera Cisex te mnogi pojedinci koji su već dokazani u poslu, posebice iz ICT zajednice, sa željom da startupovi dobiju veću pozornost i pomoć koju zaslužuju.

– Hrvatska je među rijetkim zemljama u Europi koja ima jaku startup zajednicu, a nema udrugu koja ih zastupa. Kako i EU tome posvećuje sve veću pažnju, vidjevši u startupovima potencijal za rast, odlučili smo osnovati udrugu CROStartup, rekla je njezina predsjednica Hajdi Čenan.

Udruga trenutno ima oko 20-ak članova koji rade na njezinom pokretanju, koja će se, po riječima Marijane Šarolić Robić iz Odvjetničkog ureda MSR, usmjeriti na četiri glavna cilja. To su uklanjanje regulatornih barijera, objedinjavanje resursa i znanja, jačanje startup zajednice i međunarodno pozicioniranje.

– Sve što radimo je na tragu bivšeg zagrebačkog inkubatora za startupove ZIP-a, Cisexa, HIP ICT-a i sličnih koji su na tome radili i rade. Nudit će se i podrška startupovima, a među temama koje ćemo promovirati i za njih se zalagati su i porezne olakšice investitorima, radničko dioničarstvo, lobiranje na svim razinama i drugo, rekla je Šarolić Robić.

– Doći do sredstava za pokretanje posla uvijek je teško i tu će udruga pomagati, kao i u edukacijama, prezentacijama i svemu što ta zajednica treba, dodala je Marija Brkljačić iz AlgebreLaba.

Na predstavljanju je rečeno i da udrugu podražavaju i neke od jakih ICT tvrtki, poput telekoma A1 Hrvatska te Infobipa i Poslovne inteligencije, čiji su predstavnici bili i prisutni.

Gospodarstvo
Hrvatska