Oporba traži opoziv ministra zdravstva: Pod njegovim vodstvom zdravstvo rapidno propada

Dio lijevo-liberalnih zastupničkih klubova u saborsku je proceduru uputio prijedlog za opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša

Patrik Macek/PIXSELL

Najveći dio lijevo-liberalnih zastupničkih klubova u saborsku je proceduru uputio prijedlog za opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša, uz obrazloženje da je pod njegovim vodstvom, ionako već zapušteno zdravstvo, krenulo u rapidno propadanje.

Ivana Kekin iz Zeleno-lijevog bloka, koji je pokrenuo inicijativu, ocijenila je da je smjena Beroša nužna zato što je upravo pod njegovim vodstvom zadnje dvije i pol godine, ionako zapušteno zdravstvo, krenulo u rapidno propadanje.

– Kardinalno je zakazao u svoja dva osnovna zadatka, pandemiji i reformi zdravstva, jer smo pandemiju završili među prvih osam zemalja po smrtnosti i među prve tri zemlje po najmanjoj procijepljenosti u EU, a reforma nije ni počela, rekla je i dodala da je, osim toga, ministar Beroš “isproducirao niz afera zapanjujućom brzinom”.

Kekin (ZLB): U hrvatskom zdravstvenom sustavu lakše je kupiti bubreg nego prekinuti trudnoću

Te afere, kako je ustvrdila, pokazale su da u zdravstvenom sustavu građanke i građani ne mogu ostvariti zakonom zajamčena prava i da se “javni novac poreznih obveznika kontinuirano slijeva u privatne džepove bliske HDZ-u”.

Zadnje afere su pokazale da je u hrvatskom zdravstvenom sustavu lakše kupiti bubreg nego prekinuti trudnoću na zahtjev, dodala je.

Peđa Grbin (SDP) ustvrdio je da od najavljene zdravstvene reforme nemamo ni “r”, ali imamo daljnje afere u sustavu javne nabave.

– Uređaj koji se u privatnom sustavu kupi za manje od pet milijuna kuna, u javno-zdravstvenom sustavu država plaća preko 10 milijuna kuna, i to je način na koji Beroš vodi hrvatsko zdravstvo. Zdravstveni sustav ne funkcionira, liste čekanja su sve duže, a svaki mjesec, prema izjavama ministra Marića, generiramo dodatnih 400 do 500 milijuna kuna novog duga. To je način na koji zdravstvo funkcionira pod HDZ-om i Berošem, istaknuo je.

– Umjesto programa prevencije ili smanjivanje lista čekanja, oni predlažu povećanje participacije za bolničko liječenje s dvije na četiri tisuće kuna. U doba inflacije, nezabilježene od 1990-ih, ova Vlada, umjesto da pomaže mjerama koje bi ublažile inflatorni udar, predlaže povećanje cijena u zdravstvenom sustavu. Zar netko misli da povećanje participacije za bolničko liječenje neće pratiti i rast cijena dopunskog osiguranja? Sigurno hoće i svi građani će u konačnici morati plaćati više, rekao je Grbin.

Peović (RF): Moramo spriječiti “oštru privatizaciju” javnog zdravstva

Katarina Peović (Radnička fronta) kazala je da je taj opoziv za njih poziv da spase javno zdravstvo i spriječe njegovu devastaciju koja kreće oštrom privatizacijom, a završava povećanjem participacije za korisnike. Pritom se, dodala je, istovremeno kuka o rastu dugova u zdravstvu, a godišnje se skoro pola milijarde kuna godišnje daje za razne privatne bolnice i outsourcing usluga javnog zdravstva.

Dalija Orešković (Centar) istaknula je da je u Beroševu mandatu postalo vidljivije da se u javnim zdravstvenim ustanovama kadrovira isključivo na temelju stranačke iskaznice i političke podobnosti pa građani ne mogu svoja prava ostvarivati kako piše u Ustavu i zakonima nego kako diktiraju kojekakve interesne i svjetonazorske grupacije koje nameću svoje dogme.

Inicijativi se pridružio i nezavisni Damir Bajs u ime Kluba Fokusa i nezavisnih zastupnika.