OPORBA O PRVOJ GODINI MANDATA ZORANA MILANOVIĆA: Mandat u znaku njegova karaktera

Saborska oporba ocijenila je da je prvu godinu mandata hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića odredio njegov karakter, ali i da se nije dovoljno posvetio životnim problemima građana
Zagreb: Novi hrvatski predsjednik, Zoran Milanović, održao govor Marko Lukunic/PIXSELL

Saborska oporba ocijenila je da je prvu godinu mandata hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića odredio njegov karakter, ali i da se nije dovoljno posvetio životnim problemima građana.

-Prva godina protekla je u skladu s očekivanjima, u dijelu svojih javnih polemika daje drugačiji pogled na stvari koji upotpunjuje sliku, ponekad zbog stila i cinizma kojim se služi se fokus skrene na neke druge stvari- izjavio je Arsen Bauk (SDP).

S obzirom na ustavne ovlasti koje ima, smatra Bauk, predsjednik nije napravio nijednu pogrešku, a vrijednost za koje se zalaže su zajedničke.

-A stil je ipak samo njegov- zaključio je.

Predsjednik Kluba Domovinskog pokreta Stephen Nikola Bartulica smatra da Milanović traži svoj prostor u političkoj areni, ali da često to čini na nespretan način.

-Mislim da on ponekad previše iskreno kaže ono što zaista misli pa izaziva možda i neke vlastite birače, ali to je njegov problem a ne naš. Rekao je da je predsjednik s karakterom i sve više vidimo kakav je taj karakter- rekao je Bartulica.

Bartulica ocjenjuje da je ponekad bolje relaksirati a ne potencirati neke odnose u društvu, te se nada da će predsjednik ubuduće i biti u stanju kao zreli političar sjesti za stol i pronalaziti rješenja, a ne stalno izazivati tenzije.

Nikola Grmoja (Most) rekao je da se Milanović ponaša kao „valovi korone”, jedno vrijeme je mirno, a onda krenu obračuni koji potraju nekoliko tjedana pa se ponovno primiri.

-Iako me zabavlja ta polemika bio bih sretniji da se više bavi problemima koji muče hrvatske građane, da se snažnije suprotstavi korupciji, ako i on nije dio tih struktura- kazao je Grmoja.

Dobrim je ocijenio odnos Milanovića prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini, a podržava i njegovu borbu za slobodu govora. U konačnici o njegovim potezima sudit će birači na izborima, ustvrdio je Grmoja.

Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenista ocijenio je da će se predsjednik Milanović ponekad pokazati kao pravi suverenist s nekim izjavama, pogotovo prema susjedima na istoku, ali, dodaje, “onda će opet sve to uprskati i proliti kao krava tek izmuzeno mlijeko”. Cijeli niz primjera pokazao je da dolazi iz jedne druge političke niše nego što su Hrvatski suverenisti, kazao je.

-Jadranka Kosor je izjavila da je najvažnija stvar koju je napravio osuda ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’. Ako je to najbolje, ona mu je mandat -1, i neprolazna ocjena definitivno- zaključio je Zekanović.

Anka Mrak Taritaš (Glas) kazala je da Zoran Milanović kao „predsjednik s karakterom” pokazuje i dobre i loše strane tog karaktera. Dobrim stranama smatra što je u određenim stvarima dosljedan, primjerice kod pozdrav Za dom spremni.

-Dosljedno kad se pojavi netko s takvom oznakom na majci ili kapi on u tome neće sudjelovati- rekla je Mrak Taritaš.

S druge strane, dodala je, jasno izražava stavove koje ponekad izazivaju rasprave u javnosti i njegov karakter je da ponekad u tome malo i pretjera.

Katarina Peović (RF) prvu godinu mandata Milanovića ocijenila je „nesupstancijalnom, s previše verbalnih okršaja, a premalo konkretnih mjera”. Iako funkcija predsjednika nema neku veliku izvršnu važnost, Peović drži da predsjednik može zagovarati politike vraćanja dostojanstva obespravljenoj većini koja živi jako teško.

Hrvatska
Politika