Općinsku zgradu u Kloštru uskoro očekuje energetska obnova

U Kloštar Ivaniću predstavljen je projekt energetske obnove zgrade Općine. Investicija je vrijedna 1.120.000 kuna, a dio sredstava, točnije 574.000 kuna, osigurano je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te nadležnog Ministarstva. Projekt se trenutno nalazi u fazi raspisivanja poziva za javnu nabavu, istaknuo je na konferenciji načelnik Općine Kloštar Ivanić, Željko Filipović.

Na prezentaciji su, također sudjelovali direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš te kandidat HNS-a na izborima za Europski parlament, ujedno zamjenik gradonačelnika Grada Svete Nedelje, Davor Nađi.

-Zadovoljstvo mi je kad god dođem u manju sredinu, koja je aktivna i koja koristi Europska sredstva te je uspješna u svom korištenju sredstava- rekao je Dubravko Ponoš te istaknuo da se prolaznost projekata penje na 90 posto kada Fond vrši ulogu stručno-tehničkog tijela.

Sredstva su osigurana, a svoje usluge u daljnjem procesu, napominje Ponoš, Fond stavlja na raspolaganje kako bi se izbjegle moguće korekcije. Naime, korekcije iznose 25 posto dodijeljenih sredstava za prihvatljive troškove te se u slučaju istih, trošak ne može izbjeći.

Kreće provođenje energetske obnove obiteljskih kuća

Osim u javnom zgradarstvu, Fond je energetsku obnovu provodio i na području visokog zgradarstva. U 2019. godini u planu je provođenje kompletne energetske obnove obiteljskih kuća, a za koju se uspio riješiti problem da fizička osoba ne može biti krajnji korisnik sredstava. Međutim, komplikacija nastaje u samoj proceduri, koja ne priznaje razliku između obiteljske kuće i stambene zgrade, ali Ponoš ističe, kako se nastoji iznaći najbolji model kojim bi se izbjegle spomenute korekcije:

-Vjerujem da ćemo u ovoj godini pronaći načina da proceduru maksimalno pojednostavimo i samim time dođemo u situaciju da javni poziv krajem ove ili početkom sljedeće godine bude objavljen. Intenzivno se radi na tome sa željom da našim građanima pripremimo što jednostavniju proceduru- kazao je Ponoš.

U prvoj polovici 2019. godine, Fond namjerava izdati subvencije od 100.000.000 kuna. Nakon što je sufinancirao nabavku električnih automobila za građane, u svibnju slijedi nabavka punionica za jedinice lokalne samouprave, a zatim i nabavka električnih automobila za gospodarstvo. Uskoro se namjerava započeti i sa sufinanciranjem obnovljivih izvora energije – dizalica topline, sunčevih kolektora i peći na pelete za gospodarstvo, ali i za građane. Također, zbog izuzetno velikog interesa, do kraja se godine očekuje ponavljanje poziva za javno zgradarstvo pod sličnim uvjetima kao i do sada.

-Važno je za napomenuti kako je Fond financijski stabilan. 2018. godinu završili smo s 905 milijuna kuna u plusu- istaknuo je Ponoš.

Spremnici za otpad u Kloštar stižu do rujna

Što se opreme za odvoz otpada tiče, projekt koji je prijavila tvrtka IVAKOP i ostvarila 85 posto subvencije, Ponoš najavljuje, da bi spremnici za otpad u Kloštar Ivanić trebali stići krajem kolovoza ili početkom rujna, a ostala komunalna oprema i vozila krajem drugog, odnosno početkom trećeg kvartala.

Pozitivna iskustva s Fondom ima i Sveta Nedelja

Grad Sveta Nedelja, također njeguje dobru suradnju s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te ima vrlo pozitivna iskustva u prikupljanju europskih sredstava i privlačenju poduzetnika na svoje područje.

-Od 2017. krenuli smo s projektom energetske obnove vrtića koja je već privedena kraju. To nam je dalo potrebno iskustvo za daljnje projekte, a trenutno su sa Zagrebačkom županijom u procesu dvije energetske obnove – Osnovne škole Sveta Nedelja i Područne škole Kerestinec, gdje će uštede biti izuzetno velike i podići će se kvaliteta nastave. No, ono što nam je izuzetno bitno je da i poduzeća koja posluju na području Svete Nedelje, također koriste sredstva koja idu preko Fonda za energetsku učinkovitost- objasnio je Nađi.

Podizanje kvalitete boravka u odgojno-obrazovnim ustanovama te aktivacija građevinskog sektora i ušteda bio je samo početak. Iz Grada najavljuju i skorašnju obnovu društvenih domova.

Davor Nađi, također se osvrnuo na svoju kandidaturu na izborima za Europski parlament, rekavši kako kandidatima predstoji veliki izazov, a to je da u budućem financijskom razdoblju, 2021. – 2027., i dalje iz europskih fondova osiguraju sredstva predviđena za ovakve projekte.