Lokalna politika

Općina Brdovec lani imali višak prihoda od 773 tisuće eura

Općinsko vijeće Općine Brdovec usvojilo je Izvješće o izvršenju Proračuna za prošlu godinu
336928356_1376350659833777_3354019079022455337_n

Općinsko vijeće Općine Brdovec usvojilo je Izvješće o izvršenju Proračuna za prošlu godinu te su utvrdili na koji način će se iskoristiti preneseni višak prihoda ostvaren na kraju prošle godine.

Ukupni prihod prošle godine Općina Brdovec ostvarila je u iznosu od gotovo 47 milijuna kuna, dok su troškovi stali na iznosu od 35 milijuna kuna, a utvrđeni financijski višak na kraju godine iznosio je gotovo šest milijuna kuna (773.000 €), dok je stanje nedospjelih obveza, odnosno očekivanih troškova za projekte koji su tog trenutka bili u tijeku, iznosili nešto više od osam milijuna kuna (1,1 milijuna eura). Od utvrđenog viška planira se dio utrošiti na komunalnu infrastrukturu, groblja i mrtvačnicu te na održavanje i opremanje društvenih domova.

-Zadovoljni smo kako se proračun protekle godine punio i raznio. Uspjeli smo napraviti velik dio onog što smo planirali, nešto i povrh toga, a sigurno je da neki s time nisu zadovoljni ili misle da bi sredstva trebalo drugačije rasporediti- komentirao je načelnik Općine Brdovec Alen Prelec završni obračun, a zadovoljan je bio i poslovanjem Komunalnog gospodarstva Brdovec te Dječjeg vrtića Videk.

Ono s čime nije zadovoljan ni načelnik ni vijećnici je gospodarene otpadom, odnosno, količina razvrstanog otpada u domaćinstvima na području općine Brdovec. Naime, radi malo odvojenog otpada Općine je prošle godine, a to nije prvi put, platila 160.000 kuna kazne, a izgledno je da bi se tako nešto moglo ponoviti i ove godine.

-Sve smo napravili. Svako domaćinstvo ima četiri kante, imamo zelene otoke, reciklažno dvorište, a ljudi i dalje misle da je otpad smeće. Njega treba razvrstavati pa postaje sirovina za neke druge proizvode- naglasio je načelnik Prelec.

Vijeće je donijelo i odluku o jedinstvenoj cijeni za najam društvenih domova na području općine Brdovec. Domovi su dobro opremljeni, uređuju se i nadalje i u njih se ulažu značajna sredstva.

Treba ih čuvati i paziti, a cijena od 100 eura koju bi trebalo platiti za njihovo korištenje nije pretjerana, ističe Prelec.

Tek je cijena za korištenje domova u gospodarske svrhe nešto viša i iznosi 300 eura.

Brdovec
Politika