Opća bolnica Koprivnica dobila novi mamograf

Od danas više nama liste čekanja za tu vrstu pregleda
opća bolnica koprivnicaDamir Špehar/PIXSELL

Ravnatelj koprivničke Opće bolnice Mato Devčić rekao je na predstavljanju novog uređaja za mamografiju s tomosintezom, vrijednog više od 185 tisuća eura, čiju je kupnju u cijelosti financiralo Ministarstvo zdravstva, da od danas više nama liste čekanja za tu vrstu pregleda.

Do danas se na mamografiju čekalo do tjedan dana, a od danas, kako je rekao Devčić, “nakon što je kupljen novi dijagnostički uređaj, lista čekanja potpuno se ukida”.

– Stari uređaj koji smo zamijenili punih 11 godina ispunjavao je zadaću snimanja te je tako upotpunjavao zdravstvenu uslugu u Općoj bolnici Koprivnica. Godišnje se u našoj ustanovi obavi 3000 mamografskih snimanja, od kojih se dio odnosi na provođenje Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka dojke, a dio na pacijentice indicirane za snimanja po specijalistima u ustanovi, istaknuo je Devčić.

Župan Darko Koren rekao je kako je stari uređaj zamijenjen novim točno u pet do 12.

– Uloga Županije jest u tome da ulažemo u obnovu zdravstvenih objekata, nabavu opreme, ali i u stručni kadar. Da bismo u našoj županiji zadržali, odnosno privukli liječnike, sufinanciramo im kamate na stambene kredite, istaknuo je Koren i dodao da je nedostatak stručnoga liječničkog kadra najveći problem s kojim se susreću zdravstvene ustanove.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić istaknuo je važnost nabave mamografa u Koprivnici u kontekstu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

– Putem tog programa u Hrvatskoj godišnje obavimo 150.000 pregleda, što rezultira s otprilike 7000 otkrivenih karcinoma dojke. S obzirom na to da je rano dijagnosticiranje ove maligne bolesti od vitalnog značaja za njeno uspješno liječenje, možemo govoriti o brojnim spašenim životima. Tako je u posljednje vrijeme smrtnost od ove zloćudne bolesti pala za čak 20 posto, zaključio je Bašić.

Hrvatska
Ostalo
Regija