“Oj, devojko Maro” u čast 20. obljetnice Smotre muških pjevačkih skupina u Ivanić-Gradu

KUD „Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi i Pučko otvoreno učilište Ivanić Grad izdali su knjigu notnih zapisa povodom obilježavanja 20. obljetnice Smotre muških pjevačkih skupina Hrvatske

KUD „Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi i Pučko otvoreno učilište Ivanić Grad izdali su knjigu notnih zapisa povodom obilježavanja 20. obljetnice Smotre muških pjevačkih skupina Hrvatske. Knjiga notnih zapisa je dobila naziv po izvornoj breškoj pjesmi „Oj, devojko Maro“. Urednici knjige su dr.sc. Joško Ćaleta i mag. mus. Ivan Buljan. Knjiga je izdana pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije i Grada Ivanić-Grada.

„Oj, devojko Maro“ još uvijek odzvanja u ušima starijih Brežana dok se sa suzom u oku prisjećaju se svojih djedova i pradjedova koji su na svoj osebujan način s puno ljubavi izvodili ovu pjesmu.

Na prijedlog Ivice Ivankovića, profesora i urednika na Hrvatskom radiju 2002. u Ivanić-Gradu održana je prva Smotra muških pjevačkih skupina Hrvatske. U proteklih dvadeset godina Hrvatski radio i glazbena urednica Maja Martinec -Hollós marljivo su snimali sudionike Smotre što je rezultiralo izdavanjem nosača zvuka „Prvih 10 godina Smotre u Ivanić-Gradu“ povodom deset godina održavanja ove manifestacije.

Smotru svake godine pratili i popratna knjižica u kojoj su se nalazili podaci o skupini, njihova fotografija, pjesme koje će izvesti i voditelji koji su ih pripremili. Taj materijal je svojevrsni zalog za budućnost jer nekih koji su pjevali na našim Smotrama više nema, ali je ostala knjižica kao podsjetnik njihovim KUD-ovima, ali i nama na njihov doprinos očuvanju tradicijskog načina pjevanja. Iako nije natjecateljskog karaktera muške skupine rado dolaze na Smotru gdje se mogu predstaviti stručnjacima i dobiti osvrt o svojem načinu pjevanja.
Smotra je prerasla i granice naše zemlje jer su gostovale i skupine izvan Hrvatske.

Također, emisiju o Smotri snimio je i BBC jer se na njoj redovito mogu čuti izvođenja i načini pjevanja muških sudionika koja su na UNESCO-ovom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

KUD „Ogranak seljačke sloge“ Posavski Bregi ovu 20. Smotru muških pjevačkih skupina posvećuje članovima muške pjevačke skupine koja je djelovala sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog 20. stoljeća: Milcu, Srake, Šiku Mate i Jože, Đuraniću, Sukneru, Štumfu, Salarincu, Kapšu, Čvorigu, Brke, Tončeku, Šustaru, Puretiću, Markafincu, Pereclu i tadašnjem umjetničkom voditelju Zlatku Šubeku. Oni danas više nisu s nama, ali vjerujemo da su se svi skupa ponovo okupili na nekom ljepšem mjestu i da si ponovo svi skupa stanu i zapopevaju : „Oj devojko Maro, oj devojko Marice, oj devojko draga dušek moja… „.