Oglasilo se Ministarstvo znanosti i obrazovanja: Sindikati zahtjeve šalju na pogrešnu adresu

Podsjećaju da je sredstva za plaće i ostala sredstva za financiranje dječjih vrtića dužan osigurati osnivač, što žele popraviti novim zakonskim izmjenama

Matija Habljak/PIXSELL

Ministarstvo znanosti i obrazovanja reagiralo je na prosvjed sindikata u povodu izmjena Zakona o predškolskom odgoju, istaknuvši da je sredstva za plaće i ostala sredstva za financiranje dječjih vrtića dužan osigurati osnivač te da su stoga njihovi zahtjevi upućeni na pogrešnu adresu.

Isto je tako propisano, dodaju, da njihova minimalna plaća mora biti na razini plaća u osnovnim školama, što znači da grad ili županija mogu osigurati i veće plaće.

Međutim, naglašavaju, Zakonom koji je upravo na raspravi u Saboru predložene su nove odredbe kojima se propisuje da se u državnom proračunu mogu osigurati sredstva za fiskalnu održivost dječjih vrtića čiji je osnivač jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, a koji nisu u mogućnosti financirati rad vrtića na svom području.

Ovim Zakonom, poručuju iz Ministarstva, suprotno navodima prosvjednika, povećava se pedagoški standard jer je upravo u tijeku javni poziv kojim se omogućuje financiranje dječjih vrtića čime se povećava i poboljšava standard u vrtićima.

– U ovom prijedlogu Zakona vidi se da nema nikakvog ukidanja državnog pedagoškog standarda. Prema tome, ne razumijem ni taj dio prosvjeda do kraja, a pogotovo ovakvo prosvjedovanje s jedne strane na krivu adresu, a s druge o nečemu što uopće nije problem, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs novinarima nakon sjednice Vlade.