Održana prva u nizu akcija za razvoj javnog prostora na području Novog Zagreba

Muzej suvremene umjetnosti ugostio je javnu tribinu "Novi, Novi Zagreb - Konkretne akcije za Novi Zagreb"
msu tribina novi zagreb Grad Zagreb

U Muzeju suvremene umjetnosti održana je javna tribina “Novi, Novi Zagreb – Konkretne akcije za Novi Zagreb”, na kojoj je, među ostalima, sudjelovao zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet.

– Započeli smo s prikupljanjem inicijativa za nove izmjene i dopune GUP-a, cijeli bi proces trebao završiti za oko 2 godine. Taj plan će adresirati razne teme, od prometa, zelenila do odnosa prema obnovi, odnosno svih aspekata koji se tiču poboljšanja života u gradu, rekao je Korlet.

Također je najavio održavanje panela “Identiteti i geneza Novog Zagreba” i “Zeleni koridor – Plava potkova”, “Preobrazba Velesajma u polifunkcionalni javni prostor” te “Prema održivoj mobilnosti u Novom Zagrebu” osvrnuvši se na Zagrebački velesajam rekavši kako je ambicija ove gradske vlasti da ga se integrira u tkivo grada, da se skinu ograde, a ceste Velesajma da postanu gradske ulice.

Tribinu su, inače, pokrenula tijela mjesne samouprave u suradnji sa stručnjacima i aktivistima, a predstavlja prvu u nizu akcija za artikulirani razvoj javnog prostora južno od Save. Posebnu težinu tribini dala je činjenica da je u pripremi novi generalni urbanistički plan Grada Zagreba koji će biti usmjeren ne prema interesima pojedinaca, već prema boljem, pravednijem, održivijem i zdravijem gradu.

Organizatori su bili Vijeća gradskih četvrti Novi Zagreb istok i Novi Zagreb zapad uz organizacijsku podršku MSU-a, a sudjelovali su urbanisti, arhitekti, socijalni antropolozi, krajobrazni arhitekti.

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska