Od 2022. crne kutije obvezne u svim novim automobilima

Automobilska crna kutija služi za snimanje i analizu podataka kad se dogodi prometna nesreća
vozač automobil

Od 2022. crne kutije bit će obvezne u osobnim vozilima u Europskoj uniji i morati će je imati svi novi modeli osobnih vozila, a od 2024. svi novoregistrirani automobili, piše Večernji list.

Voditelj laboratorija i tajnik Zavoda za prometno-tehnička vještačenja na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu Željko Šarić objašnjava da je službeni naziv pandana avionske crne kutije u automobilima Event Data Recorder, a na hrvatskom jeziku službeno se zove uređaj za snimanje podataka o događaju.

Automobilska crna kutija služi za snimanje i analizu podataka kad se dogodi prometna nesreća. Uređaj je smješten u modulu zračnog jastuka, u njegovoj računalnoj jedinici i stalno prati kretanje vozila. Kad registrira sudar, uređaj u tom trenutku zamrzne podatke pet sekundi prije sudara i spremi ih, odnosno snimi sam događaj i njegovo trajanje te podatke neposredno nakon sudara. Ukupno će automobilska crna kutija, prema predviđenoj EU regulativi, prikupljati 41 podatak, a pri tome zbog zaštite osobnih podataka neće biti snimani mjesto i vrijeme nesreće te podaci o vlasniku vozila, odnosno vozaču. Snimač će, primjerice, bilježiti briznu vozila pet sekundi prije sudara, je li i kad je stisnuta kočnica, koji je bio stupanj okretanja volana, je su li vozač ili suvozač bili vezani, jesu li se aktivirali zračni jastuci, je li neka od kontrolnih lampica svijetlila i ukazivala na neku neispravnost na vozilu…

Podacima iz automobilske crne kutije može se pristupiti samo preko posebno certificiranog uređaja. Crna kutija u svim novim automobilima obvezna je u SAD-u još od 2014. dok u EU još ne postoji zakonska regulativa u vezi tih uređaja. U 2019. izašla je uredba EU koja nalaže da se crne kutije moraju ugraditi u sva nova osobna vozila od 2022., odnosno od 2024. u novoregistrirana. Jedina ovlaštena tvrtka za izradu uređaja pomoću kojih se izvlače podaci iz crnih kutija je Bosch koji je za to još 2003. potpisao ugovore s proizvođačima vozila. Šarić ističe da će do 2022. biti potrebno regulirati tko ima pravo pristupa tim podacima, pod kojim uvjetima i u kojim slučajevima.

– Pomoću crne kutije bit će moguće pratiti kretanje vozila pet sekundi prije sudara, no taj uređaj neće zamijeniti vještake jer je potrebno dovesti u korelaciju taj trag s drugim tragovima, poput oštećenja na vozilu. Crna kutija je stoga nova vrsta traga koji će dodatno pojačati relevantnost vještačenja i olakšati posao sudovima. Bit će lakše utvrditi tko je kriv i u kojim okolnostima je ta osoba skrivila prometnu nesreću, objašnjava Šarić za Večernji list i dodaje da su iskustva SAD-a i Njemačke pokazala da vozači koji znaju da im se u vozilu nalazi crna kutija opreznije voze.

Hrvatska
Izbor urednika