Od 1. srpnja više nema plaćanja kazne na ruke policajcu

Ministarstvo unutarnjih poslova u potpunosti prelazi na bezgotovinsku naplatu kazni putem POS uređaja

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Od 1. srpnja prometne kazne na mjestu počinjenja prekršaja više se neće moći plaćati gotovinom jer Ministarstvo unutarnjih poslova u potpunosti prelazi na bezgotovinsku naplatu kazni putem POS uređaja. Za tu svrhu MUP je nabavio 600 POS uređaja, raspoređenih po cijeloj Hrvatskoj i to policijskim ophodnjama, motociklistima, ophodnim brodovima, ali i na međunarodne granične prijelaze i u policijske postaje.

Građaninu koji, putem POS uređaja, plati novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja uručit će se potvrda da su novčana kazna i troškovi postupka plaćeni, i slip o obavljenoj transakciji putem POS uređaja.

Plaćanjem manjih novčanih kazni na mjestu počinjenja prekršaja iznos kazne umanjuje se za polovicu, a ukoliko prekršitelj želi platiti odmah, ali to nije u mogućnosti jer kod sebe nema karticu ili dovoljno novca na računu policajci će mu uručiti obavijest o počinjenom prekršaju. U tom slučaju, smatrat će se da je novčana kazna naplaćena na mjestu počinjenja ako kaznu, umanjenu za polovicu iznosa, plati u roku od tri dana.

Ako prekršitelj ne želi na mjestu počinjenja platiti kaznu, bit će mu izdan obavezni prekršajni nalog te će se smatrati da je kazna u cijelosti plaćena ako u roku od 8 dana od pravomoćnosti plati dvije trećine kazne, ističu u policiji.