Ivanićani mogli pogledati "Transat"

Oceanska jedriličarska avantura Ivice Kostelića prenesena na filmsko platno

Naš proslavljeni i najtrofejniji skijaš i ljubitelj ekstremnih sportova napravio je dokumentarni film o svojoj sportskoj pustolovini. Nakon premijere u ponedjeljak u Zagrebu, u utorak je film "Transat" predstavljen Ivičinim sugrađanima u Ivanić-Gradu
Transat (2)

Nakon povlačenja iz profesionalnog skijanja 2017. godine Ivica Kostelić se posvetio oceanskom jedrenju na jedrilici u “Klasi 40”. Film “Transat” njegov je prvi autorski film koji prati njegove avanture kroz ultradugu regatu koju je odjedrio sa svojim suskiperom, Francuzom Callisteom Antoineom, u studenom 2021.

-Često snimam regate i nastupe jer tako zadržavam uspomene i iz toga se razvila ideja da to podijelim s drugima i općoj publici u Hrvatskoj približim jedrenje i sam Transat. U Hrvatskoj se nitko ne bavi oceanskim jedrenjem pa je to i dosta „egzotična“ tema. Filmom sam zadovoljan jer sam se prvenstveno natjecao. Na brodu se stvari počinju događati jako brzo i u takvim uzbudljivim trenucima strke, snimanje vam uopće nije na pameti. Ruke su tada potrebne negdje drugdje, a ne na kameri, tako da možda neke najuzbudljivije stvari nisu prikazane. Radi se i o vrlo ograničenom prostoru za snimanje pa je upotrijebljen i materijal snimljen uoči regate. Htio sam da je prikaz sirov kako bi ljudi dobili dojam surovosti mora i jedrenja- istaknuo je Kostelić, i najavio kako su u pripremi i dva filma o skijanju.

“Transat Jacques Vabre” najveća je transatlantska regata za dvojce. Održava se svake dvije godine i rezervirana je za elitne jedriličare i vrhunske amatere u četiri klase oceanskog jedrenja. Nakon 22 dana, 14 sati, 29 minuta i 51 sekundu Ivica Kostelić i Calliste Antoine na jedrilici Croatia Full of Life ušli su u cilj regate Transat Jacques Vabre kao 17. posada u Class 40.

-To je natjecanje na kojem sam se susretao s mnogim stvarima. Regata koja je trajala 22 dana, duga preko 7.000 km. Nema dana, nema noći, pokušavate biti što brži. Ne manjka događaja, života…kao i na svakoj utrci. Samo je ova duže trajala- rekao je Ivica Kostelić te istaknuo kako su pripreme bile opsežne.

-Za neke stvari se čovjek ne može pripremiti, za neke ekstremne uvjete. No, na sreću bilo ih je malo. Za ovakav pothvat najbolje se pripremati na samom oceanu. Za regatu postoji kvalifikacijski niz utrka na kojima morate nastupiti da bi mogli sudjelovati na samom Transatu. U dvije sezone prije morao sam proći desetak regata na Atlantiku koje te dosta dobro pripreme za svakakve uvjete i za sve ono što te može čekati na moru- kazao je Kostelić.

Besplatna projekcija filma uz podršku Grada Ivanić-Grada održana je sinoć u Kinu Ivanić-Grad gdje se okupio velik broj ljudi, među kojima je bio i gradonačelnik Javor Bojan Leš.

-Ivica je naš sugrađanin, obitelj je s područja našeg grada i volimo reći da su jedan od naših brendova. Popularni su sportaši i služi nam na čast da spominju naš grad i da iz njega potiču. Financijski pomažemo njegove pothvate nakon skijaške karijere, kao što je i ovaj. Suradnja će se nastaviti i dalje na njegovim drugim projektima- naglasio je Leš.

Događanja
Ivanić-Grad