Obilježena 25. obljetnica pogibije pilota Rudolfa Perešina

Povodom 25. obljetnice pogibije vojnog pilota HRZ-a Rudolfa Perešina poginulog tijekom vojno-redarstvene operacije “Bljesak“, na njegovom grobu na gradskom groblju Mirogoj izaslanstvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva položilo je vijenac i zapalilo svijeće
Hrvatsko ratno zrakoplovstvo položilo vijenac na Mirogoju za Rudolfa Perešina HRZ

Povodom 25. obljetnice pogibije vojnog pilota HRZ-a Rudolfa Perešina poginulog tijekom vojno-redarstvene operacije “Bljesak“, na njegovom grobu na gradskom groblju Mirogoj izaslanstvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva položilo je vijenac i zapalilo svijeće.

Izaslanstvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva predvodio je zapovjednik 91. krila brigadir Nikola Mostarac, a molitvu je vodio kapelan 91. krila Danijel Čolo, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Hrvatski pilot Rudolf Perešin poginuo je tijekom “Bljeska”, nakon što su neprijateljske snage 2. svibnja 1995. godine oborile avion MiG-21 kojim je upravljao. Njegovi posmrtni ostaci vraćeni su Hrvatskoj 4. kolovoza 1997. te je 15. rujna 1997. pokopan na Gradskom groblju Mirogoj.

Stožerni brigadir Perešin ostao je zauvijek zapamćen u Hrvatskom narodu kada je u najtežim trenucima agresije na Republiku Hrvatsku 25. listopada 1991. godine uspio pobjeći s MiG-om 21 i pri tom je izgovorio čuvene riječi: “Ja sam Hrvat! Ne mogu i ne želim pucati u Hrvate“. Odmah nakon toga, kao borbeni pilot, pristupio je postrojbama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Poginuo je kao zapovjednik 21. eskadrile lovačkih aviona 91. zb Pleso HRZ i PZO-a. Sudjelovao je u svim borbenim operacijama HRZ i PZO-a. Odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom bana Jelačića, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlatom, Redom Stjepana Radića, Spomenicom domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 godina. Nositelj je medalja za “Iznimni pothvat” i “Bljesak”.

Avion MiG-21 oznake “26 112” kojim je Rudolf Perešin u listopadu 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt, vraćen je u svibnju 2019. godine u Hrvatsku nakon 28 godina, a prethodno se nalazio u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu. Tijekom svibnja i lipnja 2019. avion je bio izložen ispred Ministarstva obrane gdje su ga svakodnevno razgledali brojni građani i turisti, dječji vrtići, osnovne te srednje škole.

Avion heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina trenutno je smješten u 91. krilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, nakon čega je planirano da bude izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju.

Hrvatska
Ostalo