Obilježena 161. godišnjica smrti bana Josipa Jelačića

Radi mjera u borbi protiv korona virusa ove godine obilježavanje banove smrti proteklo je skromno i samo s najužim vodstvom Grada koje je vodio gradonačelnik Željko Turk

Polaganjem cvijeća na obiteljsku grobnicu Jelačićevih predstavnici Grada Zaprešića odali su počast hrvatskom banu i generalu Josipu Jelačiću, jednom od najvećih ratnika i velikana hrvatske povijesti.

Na današnji dan obilježava se 161. godišnjica smrti bana Josipa Jelačića, a ban Jelačić rođen je 1801. godine u Petrovaradinu. Već za njegova života postao je poznat i priznat vojskovođa, pjesnik i političar, a nakon njegove smrti brzo je postao legenda. Do današnjih dana ostao je simbol hrvatskog domoljublja i otpora svakom obliku gušenja hrvatskoga identiteta i samostalnosti. Najpoznatiji je po sazivanju hrvatskog Sabora i ukidanju kmetstva, a nije radio razliku među staležima pa je bio vrlo omiljen u narodu.

Gradu Zaprešiću i danas stoji na raspolaganju imanje u Novim dvorima gdje je živio od 1852. godine, a dobar dio svog imetka nakon njegove smrti oporučno je pripao hrvatskom narodu, pa tako Zaprešić ima jednu ostavštinu nacionalnog značaja.