Obilježena 131. godišnjica rođenja dr. Ivana Pernara

Povodom 131. godišnjice rođenja, delegacija HSS-a odala je počast dr. Ivanu Pernaru, hrvatskom političaru i odvjetniku, istaknutom HSS-ovcu
burst burst

Povodom 131. godišnjice rođenja, delegacija HSS-a odala je počast dr. Ivanu Pernaru, hrvatskom političaru i odvjetniku, istaknutom HSS-ovcu. Nakon odavanja počasti kod spomen ploče dr. Ivanu Pernaru u Hrastini, ispred kuće obitelji Pernar, u Župnoj crkvi Blažene Djevice Marije od Pohođenja u Mariji Gorici služena je Sveta misa za dr. I. Pernara.

Predsjednica HSS-a Zagrebačke županije Martina Glasnović istaknula je važnost i aktualnost politike, uvjerenja i života dr. Ivana Pernara, kako u vrijeme dok je radio i politički djelovao, tako i danas: „Vrijednosti koje su dr. Pernar, kao i ostali HSS-ovi prvaci tada živjeli, i danas nam treba biti nit vodilja i uzor u političkom radu“. Predsjednik HSS-a Marija Gorica Anđelko Mokrović podsjetio je na ulogu dr. Pernara u razvoju i napretku marijagoričkog i zaprešićkog kraja. Milan Pernar, pranećak dr. Ivana Pernara, uvijek se rado prisjećajući djetinjstva, svjedok je povijesti i zaslužan za očuvanje rodne kuće dr. Pernara. Spomen ploču dr. Ivanu Pernaru ispred rodne kuće podigli su 2015. godine HSS zaprešićkog kraja i ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću.

Dr. Ivan Pernar rođen je 3. studenog 1889. godine u Hrastini. Studirao je i doktorirao pravo na zagrebačkom sveučilištu. Bio je istaknuti član i dio užeg vodstva HSS-a. Kao izabrani zastupnik u skupštini Kraljevine SHS, 1928. godine kada su ranjeni i ubijeni zastupnici HSS-a, dr. Ivan Pernar ranjen je s dva metka. Za Banovine Hrvatske izabran je za senatora, a u vrijeme NDH više puta je zatvaran od ustaškog režima. Umro je 1967. godine u New Yorku, a 1995. godine pokopan je na zagrebačkom Mirogoju uz ostale velikane HSS-a i hrvatske politike.

Događanja
Hrvatska
Marija Gorica
Općina
Zagrebačka županija