Obilježen Dan Centra Stančić

centar_stančić_1

Najveća i najstarija ustanova socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj – Centar za rehabilitaciju Stančić, obilježio je danas Dan ustanove. Ustanova je to koja pruža usluge za više od 600 korisnika, djece i odraslih osoba s intelektualnim, ili mentalnim teškoćama, od kojih se trenutačno dvjestotinjak nalazi u okviru samog centra dok ih je četristotinjak smješteno u tzv. stambene zajednice u kojima se pruža socijalna pomoć u zajednici s krajnjim ciljem povećanja njihove socijalne uključenosti.

Stambene zajednice koje su namijenjene prvenstveno odraslim korisnicima, kako je istaknula ravnateljica Centra Sanjica Grbavac, djeluju na području Grada Dugog Sela i Sesveta, a briga o maloljetnim osobama s poteškoćama provodi se u dnevnim centrima u Dugom Selu i Vrbovcu. O korisnicima se brine četristotinjak zaposlenika ove ustanove.

Sanjica Grbavac zahvalila je na trudu i zalaganju u provođenju ovog teškog i odgovornog posla prvenstveno svojim zaposlenicima, potom nadležnom ministarstvu i suradnicima te lokalnim zajednicama koje podupiru njihov rad. Posebno je istaknula Grad Dugo Selo, koji je na obilježavanju zastupao gradonačelnik Nenad Panian, Općinu Brckovljani, koji je predstavljao Tihomir Đuras, Grad Vrbovec, te sve druge koji im pomažu u tom poslu, uključujući i vjerske zajednice – rimokatoličku i srpsku pravoslavnu crkvu, čiji su predstavnici također nazočili skupu. Naime, rimokatolički svećenici, kao i đakoni srpske pravoslavne crkve, od početka rata u Ukrajini, stalno su prisutni u duhovnoj brizi za dvadesetak izbjeglica iz Ukrajine, koji su dobili status korisnika ovog Centra.

Upravo korisnici Centra iz Ukrajine dobili su najveće ovacije, izvodeći ukrajinsku pjesmu pod svojom zastavom, u okviru kulturno umjetničkog programa koji je bio sastavni dio svečanosti. Osim njih s folklornim i glazbenim točkama nastupili su i drugi korisnici Centra Stančić. (NHM)

Brckovljani
Događanja
Hrvatska
Općina
Zagrebačka županija