Novska postaje središte gaming industrije

Gaming centar „PISMO 2“ pri završetku – profesionalna tehnička podrška iz Francuske i Kanade

Dok je većim dijelom postavljen interijer po budućim uredima i učionicama, montiranje uređaja za razvoj video igara u velikoj dvorani novog objekta Poduzetničkog inkubatora „PISMO“ Novska, tek treba započeti.

Kreće postavljanje šezdesetak računala i ostale vrhunske digitalne tehnologije. Čeka se dolazak stručnjaka koji će pružiti profesionalnu tehničku podršku. Stručnjaci iz Francuske u funkciju će staviti studio za snimanje, „motion capture sistem“, a stručnjaci iz Kanade, uređaja koji će zasigurno biti „zvijezde“ svih koji rade u gaming industriji.

-Novska je postala nacionalno prepoznatljiv grad, grad otvoren za nove tehnologije, za mlade ljude željne novog znanja. Novska je tvornica budućnosti, grad perspektive i mogućnosti za nova radna mjesta- kaže gradonačelnik Novske, Marin Piletić,

Radi se o najvećim uređajima ovog tipa za potrebe izrade i iskušavanje video igara, velikog VR uređaja sa žiroskopom i VR simulatora s mogućnosti od 720 stupnjeva okretanja. Pored ova dva u dvorani će biti nekoliko manjih, a montaža će prema riječima Maria Čelana, direktora Razvojne agencije SMŽ „SiMoRa“, potrajati tri tjedna.

-Rotirajuća platforma VR Flight Simulator ima pokretljivost od 720 stupnjeva i s VR naočalama, osjećaj virtualne stvarnost u prostoru je potpuna- rekao je Mario Čelan, direktor „SiMoRe“.

Svečano otvorenje bit će početkom ožujka, a u novoj zgradi svoje mjesto će naći novih 12 tvrtki za video igre. Edukacija za razvoj video igara u Novsku je privuklo mlade iz svih krajeva Hrvatske, do sada je u tri grupe bilo stotinjak polaznika, a Čelan kaže kako stalno primaju pozive za daljnje edukacije.