Novo izdanje kviza “Koliko poznaješ Hrvatski sabor” po prvi puta i za srednjoškolce

Na natjecanju u petak sudjelovat će učenici iz 41 škole koji će iz informatičkih učionica u svojim školama odgovarati na 30 pitanja u 30 minuta
učenici sabor Marko Lukunić/Pixsell

Na online kviz-natjecanju “Koliko poznaješ Hrvatski sabor” u petak će svoje će znanje prvi puta pokazati učenici srednjih škola.

Na natjecanju će sudjelovati učenici iz 41 škole, tj. 246 učenika raspoređenih u tročlane natjecateljske timove škola, a svaki učenik u timu ima svoju zamjenu. Učenici će iz informatičkih učionica u svojim školama odgovarati na 30 pitanja u 30 minuta, najavila je saborska Služba za građane, organizator natjecanja.

Provjerit će se koliko učenici poznaju Hrvatski sabor, njegovu ulogu i mjesto u suvremenoj hrvatskoj povijesti od konstituiranja prvog demokratskog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. do danas, što znaju o ustavnim ovlastima Sabora i njegovu odnosu kao nositelja zakonodavne vlasti s nositeljima drugih grana vlasti u državi, njegovu ustroju, djelokrugu poslova i načinu rada, procedurama u donošenju zakona i drugih akata koje donosi Sabor, kao i o pravima i dužnostima saborskih zastupnika.

Poredak deset najuspješnijih timova škola bit će objavljen na mrežnim stranicama Sabora do 17 sati na dan natjecanja. Učenici deset najuspješnijih timova dobit će pohvalnice, dok će učenici tri najbolja tima dobiti prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora.

Online kviz natjecanje za učenike 8. razreda održat će se 26. ožujka.

Događanja
Hrvatska