Novi krug pregovora Vlade i sindikata, očekuje se i Plenković

Plenković se uključuje u pregovore kako bi se probao postići dogovor o plaćama, koji ni nakon 13 krugova pregovora nije postignu

Matija Habljak/PIXSELL

Na pregovore između Vlade i sindikata javnih i državnih službi, koji se danas održavaju u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici došlo je čak pet ministara, a očekuje se da će im se pridružiti i premijer Andrej Plenković.

Na 14. krug pregovora o osnovici plaća za javne i državne službenike došli su ministri Josip Aladrović, Nina Obuljen, Zdravko Marić, Davor Božnović i Ivan Malenica. Sastanak je počeo nešto iza 13 sati, a uskoro bi se trebao pridružiti i premijer.

Plenković se uključuje u pregovore kako bi se probao postići dogovor o plaćama, koji ni nakon 13 krugova pregovora nije postignut. Također, pregovori su zapeli na naknadi za prijevoz.

Za sindikalce je neprihvatljiva vladina ponuda povećanja osnovice za plaće od 1. travnja za dva posto i naknade za prijevoz s dosadašnje kune na 1,20 kuna po kilometru. Umjesto toga traže trenutno povećanje osnovice za četiri posto i naknade za prijevoz na 1,63 kune po kilometru.