NOVE BROJKE: U Hrvatskoj 86 novoboljelih

Najkraći put suzbijanja ove epidemije je pridržavanje nužnih mjera i preporuka epidemiologa. Molimo građane za strpljenje i kontinuirano odgovorno ponašanje, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš

Damir Krajac/CROPIX /POOL

U protekla 24 sata potvrđeno je 86 novooboljelih na području Hrvatske, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. U zemlji je tako od početka epidemije zabilježeno 4 039 slučajeva zaraze, a 1 190 trenutno je aktivnih bolesnika. Prosječna dob oboljelih je 47,26 godina.

– Ono što je potrebno spomenuti je da je od današnjih pozitivnih njih 64, odnosno preko 74 posto iz samoizolacije. To je značajan podatak, s obzirom na to da su ti ljudi dobili epidemiološku mjeru samoizolacije te nisu bili u mogućnosti dalje širiti virus, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Među aktivnim slučajevima su 82 zdravstvena djelatnika, dok je njih 477 u samoizolaciji.

Također, obavljeno je 99 414 testiranja, njih 1 690 od jučer, dok je postotak pozitivnih 4,06 posto. Hospitalizirano je 136 osoba, od toga je njih šest na mehaničkoj ventilaciji. Ukupno je ozdravilo 2 729 , od toga je 934 osoba otpušteno iz bolničkih ustanova, dok su se kod kuće oporavila 1 795 pacijenata. Nema preminulih.

– Svjedočili smo izvrsnim rezultatima nakon popuštanja mjera, međutim djelovanjem virusa u zadnjih 20-ak dana dolazi do pogoršanja epidemiološke situacije. Najkraći put suzbijanja ove epidemije je pridržavanje nužnih mjera i preporuka epidemiologa. Molimo građane za strpljenje i kontinuirano odgovorno ponašanje, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.