Nenad Panian: Na nama je da budemo sluge građana i da ono što smo obećali, to i napravimo

Ljeto u Dugom Selu bilo je radno. Završetkom energetske obnove zgrade gradske uprave, skele su preseljene na zgradu Glazbene škole gdje su upravo započeli radovi. Što se radilo, što će se raditi, ali i što ima novoga u Dugom Selu doznali smo u razgovoru s gradonačelnikom Nenadom Panianom.

Za provedene i pripremljene projekte Grad Dugo Selo osigurao je do sada preko 28 milijuna kuna. Većinskim dijelom sredstva su povučena upravo iz fondova Europske unije čiji se udio penje do zavidnih 17 milijuna. Gotovo 3 milijuna kuna osigurano je iz ostalih Fondova, a nerijetko u provedbi projekata sudjeluje i Zagrebačka županija. 

Među prvim zahvatima, Panian ističe izgradnju reciklažnog dvorišta vrijednog 4 milijuna kuna te izvedbu „54 plus“, društvenog projekta namijenjenog građanima starije životne dobi s kojim Grad namjerava nastaviti i u budućnosti. Završena je i obnova Omladinske ulice, a među najvažnije pothvate svrstava se i nedavno dovršena energetska obnova zgrade Gradske uprave. U sklopu potonjeg projekta, implementirana je, također fotonaponska elektrana.

-Promijenili smo LED lampe, okrečili, zamijenili prozore i stolariju te dali novu vizuru samoj zgradi. Naposljetku, fotonaponska elektrana otvorila nam je i mogućnost zarade jer ćemo višak struje prodavati HEP-u- započeo je razgovor vidno raspoloženi gradonačelnik Panian.

Započela obnova Glazbene škole

Novo ruho energetskom će obnovom dobiti i zgrada Glazbene škole u koju će biti uloženo više od 5,7 milijuna kuna, a u pripremi je i sveobuhvatni projekt gospodarenja otpadom za potrebe kojeg su već započele obrazovno-informativne aktivnosti. U razdoblju koje slijedi, Grad namjerava osigurati visokokvalitetan besplatni pristup internetu na javnim prostorima, dok bi u 2020. godini svjetlo dana trebao ugledati i novi Kulturni centar za posjetitelje Stari dom zdravlja, vrijedan čak 14 milijuna kuna.

– Energetska obnova bit će prioritet do 2021. godine, a nakon toga dolazi novo sedmogodišnje razdoblje, koje će nam donijeti i neke novosti. Najvjerojatnije i manje izdašne fondove, stoga smo se požurili i na vrijeme aplicirali projekte te na veliku sreću, skoro sve ih i dobili. Doista moram priznati da sam izuzetno zadovoljan- objasnio je Panian.

Kreće i Regionalni vodoopskrbni sustav Zagreb-Istok

Valja istaknuti, kako je Dugo Selo i dijelom započete realizacije regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagreb-Istok, što je opet svojevrstan nastavak projekta „Aglomeracija Rugvica i Dugo Selo“ u koji je uloženo oko 172 milijuna kuna.

– Kroz Aglomeraciju Rugvice i Dugog Sela spojili smo preostale žitelje spomenuta dva mjesta na sustav sekundarne kanalizacije. Projekt je trenutno u punom zamahu, na red je došla Gospodarska zona, a njoj slijedi Martin breg i ostala naselja. S druge strane, regionalni vodoopskrbni sustav izuzetno je važan projekt. Istok Županije dobit će svoje vodocrpilište i više je nećemo morati otkupljivati, a obuhvatit će i ona područja, od Farkaševca i Križa pa sve do Bedenice, koja do sada nisu imala tekuću vodu. Ovdje je, također riječ o 9 tisuća novih priključaka, čime će se ujedno i smanjiti cijena vode- poručuje Panian i ističe kako Dugo Selo trenutno ima visoku razinu razvijenosti vodovodnog sustava te će se kroz projekt ponajprije zamijeniti stare dotrajale cijevi.

Također, u rujnu je predviđeno i otvorenje bivšeg „Partizanovog igrališta“, koje će sada zasjati u sasvim novom izdanju.

– Tražili smo mjesto, gdje bi se građani mogli na miru okupljati i održavati manifestacije, a da nisu opet uz glavnu cestu. Igralište je bilo u derutnom stanju i komunalno neopremljeno, dok smo samom rekonstrukcijom dobili potpuno iskoristiv prostor, a ondje ćemo i 6. rujna održati manifestaciju „Za sve generacije“. Prostor bivšeg igrališta u budućnosti ima veliki potencijal, a na ljudima je da ga iskoriste.

Pred Dugim Selom, svakako je zanimljivo razdoblje, ali ponajviše sluha vladajućih za potrebama građana, pa je tako postignut i dogovor o rušenju starih garaža u samom centru grada. 

– U ove dvije godine, detektirali smo probleme i rješavamo ih redom. To su zapravo sve projekti građana Dugog Sela, a moj je posao, da ono što je projektirano, izvedem do kraja. Na nama je da budemo sluge građana i da ono što smo obećali, to i napravimo. Počelo je s dva kioska u centru, pa smo riješili i još uvijek rješavamo parkirališta, a trenutno su najveći problem u centru te garaže. Intenzivno smo pregovarali sa stanarima, postigli dogovor na korist sviju, a mi ćemo tom prostoru dati novi značaj i u budućnosti na njega proširiti manifestacije.

Rujan donosi još jedna „Stara jela z Dugog Sela“

Naposljetku, kada je riječ o manifestacijama, u tijeku su pripreme za „Stara jela iz Dugog Sela“, koja u ovoj godini dolaze znatno izmijenjena. O čemu je točno riječ, za kraj nam je prišapnuo gradonačelnik:

– Ove smo godine potencirali, osim naše autohtone ponude, da događanje postane međunarodni festival hrane. U Dugom Selu žive brojni doseljenici iz cijele regije, ali i iz inozemstva, odnosno velik dijapazon ljudi koji imaju štošta za ponuditi, a to smo upravo ove godine željeli i pokazati te podići postojeću manifestaciju na jednu višu razinu. Stoga pozivam sve da 21. rujna posjete Dugo Selo, gdje ih čega bogat program, ali i mnogo iznenađenja- za kraj će gradonačelnik Panian.