Nakon 41 dana bez korone u Požegi potvrđena dva nova slučaja

Riječ je o dvije mlađe muške osobe, koje su stavljene u kućnu izolaciju na 28 dana, a njihovi kontakti u samoizolaciju
covid-19-4908692_1920

Nakon što 41 dan nije bilo novooboljelih u Požeško-slavonskoj županiji, tamošnji je Stožer izvijestio o dva nova slučaja zaraze koronavirusom.

Epidemiolog županijskoga Zavoda za javno zdravstvo Ante Vitalija na konferenciji za novinare rekao je da je riječ o dvije mlađe muške osobe, koje su stavljene u kućnu izolaciju na 28 dana, a njihovi kontakti u samoizolaciju.

Na pitanje novinara, Vitalija nije ni potvrdio niti demantirao odgovornost poslodavca za širenje zaraze među radnicima zbog načina na koji je organiziran njihov povratak u Hrvatsku – avionom iz Švedske do Zagreba, od Zagreba do kuće kombi vozilima.

Rekao je da nema podataka je li u istom vozilu, na putu od aerodroma u Zagrebu do kuće, bio i radnik koji je već u Švedskoj imao simptome bolesti. Prema njemu dostupnim podatcima oboljeli radnici imali su kontakte s ukupno četiri osobe koje su također testirane i njihovi nalazi će biti gotovi kasno poslijepodne ili u srijedu ujutro.

Novinari su Vitaliju zamolili i da komentira aktualno popuštanja mjera zaštite:

– Nisam sretan s tim da ljudi koji dolaze u Hrvatsku i našu županiju ne moraju proći nikakvu samoizolaciju. Apeliram na sve koji dolaze da se ponašaju kao u samoizolaciji. Odnosno da paze na sebe i druge, da 14 dana budu u samoizolaciji i dva puta dnevno mjere temperaturu uz ostvarenje što manjeg broja kontakata.

S područja Požeško-slavonske županije još je jedna osoba iz skupine radnika koja se vratila iz Švedske, testiranje trećeg radnika je u tijeku i on se trenutačno nalazi u samoizolaciji na području Primorsko-goranske županije.

– Ovo je neodgovornost, nije korektno i nije moralno, da se u kombiju od osam do devet sjedala vozi pet do sedam osoba. Pozivam poslodavce da poštuju mjere zaštite. Vozilo ili dva više je bolje i  jeftinije za sve nas, a uz ovakvo putovanje od dva-tri sata, vjerojatnost je da će se netko i zaraziti, istaknuo je župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević.

Hrvatska
Ostalo