Udruga Sjena

Najavljen prosvjed protiv Zakon o osobnoj asistenciji

Novi zakon ograničava i oduzima neke usluge osobama s invaliditetom
udruga sjena Robert Anić/PIXSELL

Udruga Sjena izrazila je razočaranje ishodom sastanka u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike oko prijedloga Zakona o osobnoj asistenciji te najavili prosvjed jer novi zakon ograničava i oduzima neke usluge osobama s invaliditetom. Udruga je na sastanku iznijela razloge neslaganja s tim zakonom, kao i prijedloge koje smatraju da su ključna sastavnica zakona o osobnoj asistenciji i bez kojih zakon ne bi trebao izaći.

– Ministar Marin Piletić nije bio prisutan na tom sastanku iako je izrazio želju da bude. Nama je jako žao zbog toga što s osobama koje mi jako dobro poznajemo godinama, a koje rade u ovom ministarstvu nažalost nismo mogli adekvatno komunicirati jer je sastanak ispao totalno razočaranje, komentirala je čelnica udruge Suzana Rešetar nakon sastanka.

Prepun je nerazumijevanja merituma stvari, odnosno o potrebama i kako osobe s invaliditetom uopće žive, a kako će tek živjeti s predloženim zakonom, kazala je Rešetar i dodala da je državna tajnica Marija Pletikosa izjavila da je zakon vrlo dobar “iako u suštini on ograničava, oduzima neke usluge i zapravo ne daje priliku osobama s invaliditetom u uključivanje u zajednicu i pravo na neovisno življenje”. Poručila je da se ne može govoriti da je Hrvatska socijalna država dokle god “dobivamo informacije iz ministarstva da čekamo i da je potrebno vrijeme da se naprave usluge za našu djecu”.

Sljedeći korak je, kaže, definitivno planiranje prosvjeda, iako im to nije u interesu jer ga je vrlo teško organizirati s obzirom na to da su im članovi jako bolesni.

– Ali, nećemo odustati od borbe za zajamčena ljudska prava naše djece i našim obiteljima, poručila je Rešetar dodavši da će krenuti odmah u planiranje s njim, a planiraju ga održati do početka školske godine. Smatraju da bi sve to trebao biti dovoljan alarm premijeru da nešto ozbiljno ne štima i da ih sasluša.

– Mislimo da bi nas trebao pozvati, ako već ima moć davati naloge ministru, da čuje o čemu mi pričamo. Jer u ovakvom ministarstvu, s ovakvim tajnicama, savjetnicama, ravnateljicama uprava mi ne možemo uspostaviti ljudski dijalog, zaključila je Rešetar.

Događanja
Hrvatska