Na Zagrebačkom velesajmu započeo trodnevni HACKL

Riječ je o natjecanju za razvoj javnih gradskih IT rješenja
hackathon zagreb Grad Zagreb

U prostorijama Zagrebačkog Inovacijskog Centra, na Zagrebačkom velesajmu, zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec otvorila je HACKL – trodnevno natjecanje za razvoj javnih gradskih IT rješenja, koje organizira Grad Zagreb u suradnji sa ZICER-om.

-Drago mi je da se čak 38 kreativaca javilo na natjecanje u devet timova. Veselim se rješenjima koja će biti predložena kako bi proračun Grada Zagreba približili što više građanima, odnosno učinili ga što razumljivijim. Nadam se da će u narednih par dana vaša kreativnost i stručnost doći do izražaja, kazala je zamjenica Dolenec poželjevši svim natjecateljima puno uspjeha u radu.

Okupljenima se obratio i direktor Zagrebačkog Inovacijskog Centra Frane Šesnić koji je svim natjecateljima također poželio puno sreće i uspjeha.

HACKL je prvo u nizu natjecanje namijenjeno multidisciplinarnim timovima u osmišljavanju, dizajnu i programiranju prototipa softverskih rješenja za alternativne vizualizacije proračuna Grada Zagreba, odnosno stvaranje takvog rješenja koje će digitalizirati proračun i učiniti ga dostupnim građanima.

Natjecateljski timovi ideju i rješenja razvijat će kroz Design Thinking radionice uz pomoć devet mentora iz područja IT-a, financija, dizajna i istraživačkog novinarstva. Timovi će pitchanje održati u nedjelju 27. veljače, a Povjerenstvo za odabir pobjednika u čijem je sastavu Nikola Plejić, Marko Rakar, Melisa Skender, Sarah Baron Brljević i Gordana Vojnović, ocjenjivat će njihova rješenja i odabrati tri najbolja tima vodeći se kriterijima inovativnosti, korisnosti, mogućnosti praktične provedbe (dugoročna perspektiva i potencijal, strategija, tehnički ostvarivo), dizajna te kvalitete predstavljanja i prezentacije. Za tri prvoplasirana tima osigurane su novčane nagrade u iznosu od 20, 15 i 10 tisuća kuna te nagrade glavnih pokrovitelja Xiaomi i GDi.

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska