Na raspolaganju pet novih vozila patronažnim sestrama u Bjelovaru

Koristit će ih 24 patronažne sestre, a svaka u prosjeku pokriva područje od 5100 stanovnika

Damir Špehar/PIXSELL

Patronažne djelatnosti Doma zdravlja u Bjelovaru od danas su bogatije za pet novih sanitetskih vozila nabavljenih iz decentraliziranih sredstava proračuna Bjelovarsko- bilogorske županije za 2022., ukupne vrijednosti 675 tisuća kuna.

Koristit će ih 24 patronažne sestre od kojih polovica radi u Bjelovaru, a svaka u prosjeku pokriva područje od 5100 stanovnika. Obilaze trudnice, novorođenčad i rodilje, ali rade i druge poslove poput skrbi o kroničnim bolesnicima.

– Ukupna prosječna starost vozila bila je 12 godina, a ovom nabavom spuštena je na deset i time smo povećali sigurnost djelatnica prilikom obavljanja redovitog terenskog posla. Nastojat ćemo i dalje pomlađivati vozni park Doma zdravlja, istaknuo je župan Marko Marušić te zahvalio patronažnim sestrama na predanom radu.

Ravnatelj Doma zdravlja Josip Rajković pojasnio je da je teren koji pokrivaju patronažne sestre vrlo velik te da vozila dolaze u najbolje moguće vrijeme jer patronažna djelatnost ima povećan opseg posla u odnosu na prošlu godinu što je posljedica pandemije COVID-19. U prosjeku odrade 150 do 200 kućnih posjeta mjesečno i stoga ne čudi zadovoljstvo patronažnih sestara zbog nabavke novih vozila.

– S obzirom na to da su nam automobili jedno od osnovnih sredstava za rad, nova i ispravna vozila znače nam jako puno. Bez njih ne možemo obavljati svoju djelatnost. Pokrivam područje prema Zrinskom Topolovcu do same granice s Koprivničko- križevačkom županijom stoga mi je bitno da je automobil ispravan, kazala je Jasna Šestak, jedna od patronažnih sestara.