Na otoku Kornatu obilježena 13. godišnjica najveće vatrogasne tragedije u Hrvatskoj

U spomen-parku na otoku Kornatu obilježena je 13. godišnjica kornatske tragedije u kojoj je 30. kolovoza 2007. poginulo 12 vatrogasaca
Obilježena 13. obljetnica od vatrogasne tragedije na Kornatima Duško Jaramaz/PIXSELL

U spomen-parku na otoku Kornatu obilježena je 13. godišnjica kornatske tragedije u kojoj je 30. kolovoza 2007. poginulo 12 vatrogasaca.

Na Velikom Kornatu 30. kolovoza te godine i poslije u bolnicama u Zagrebu i Splitu od teških opeklina umrlo je 12 vatrogasaca, pripadnika Javne vatrogasne postrojbe iz Šibenika te dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Vodica i Tisnog, a jedini preživjeli je vatrogasac Frane Lučić.

Kod spomen-križeva, na mjestima gdje su vatrogasci pronađeni, svojih najmilijih prisjetili su se članovi obitelji, prijatelji i kolege, a žrtvama najveće vatrogasne nesreće u Hrvatskoj počast su odala, između ostalog, izaslanstva hrvatskog predsjednika, Hrvatskog sabora i Vlade, dok su svijeće za poginule zapalili i predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice te lokalne vlasti.

Nekoliko je teorija o uzroku nesreće na Kornatu, poput curenja goriva iz helikoptera i eksplozije ostataka NATO-bombi. Službeno je prihvaćena ona o eruptivnom požaru. Ipak, obitelji stradalih i dio javnosti nisu prihvatili to objašnjenje te smatraju da se prava istina o uzrocima tragedije u kojoj je poginulo 12 ljudi još skriva.

Hrvatska
Ostalo