NA DANAŠNJI DAN: Star Wars, Tito i Krešo Ćosić

Prvi u nizu 'space-opera' filmskog serijala Star Wars, preciznije 'Star Wars Episode IV: A New Hope', uz male je teškoće po prvi put pušten u kinima diljem SAD-a 1977. godine

Ratovi zvijeta 1977.

Legendarni uradak Georgea Lucasa nastao je pod raznim utjecajima, između ostalih serijala Flash Gordon i samurajskih filmova Akira Kurosawe, a objedinjuje elemente akcije, romantike, avanture i znanstvene fantastike. ‘Jednom davno u dalekoj galaksiji…’, pobunjenička borba za slobodu protiv zlog imperija, ljubav između glavnog junaka i junakinje i naravno vrhunski onovremeni specijalni efekti bili su i više nego dovoljno da film već u početku prikazivanja postane hit, a vrlo brzo i kultni klasik koji filmofili, ali i ‘laici’ i danas rado gledaju. Film koji je nominiran za deset Oscara snimljen je uz budžet od 11 milijuna dolara dok mu se zarada kreće oko 800 milijuna što ga je dugo držalo na vrhu liste najprofitabilnijih i najgledanijih ikada snimljenih. Nevjerojatan uspjeh razlog je i zbog kojega je film doživio nekoliko reizdanja od kojih su najpoznatija Special Edition iz 1997. i DVD izdanje iz 2004. u kojem su scene specijalnih efekata dorađene računalnom grafikom, što je samo učvrstilo kultni status jednog od najutjecajnijih filmova svih vremena.

Dan mladosti, ‘rođen’ Josip Broz Tito

U Kumrovcu, u Hrvatskom zagorju, 7. svibnja 1892. godine rođen je Josip Broz Tito, dugogodišnji jugoslavenski predsjednik i partizanski vođa. Umro je u ljubljanskoj bolnici 4. svibnja 1980. 25. svibnja odabrao je kao svoj ‘drugi’ rođendan. U raznim su se dokumentima pojavljivali razni datumi rođenja, pa se u jednom dokumentu iz vremena kada je služio austrijsku vojsku navodi kao datum rođenja 25. svibnja 1892. Taj se datum već za vrijeme rata počeo slaviti kao Titov rođendan, pa je i Hitler naredio desant na Drvar na taj dan 1944. godine. Poslije rata, nastavilo se na taj dan slaviti Titov rođendan i tzv. Dan mladosti.

Krešimir Ćosić, hrvatski košarkaš i trener

25. svibnja 1995. godine u Baltimoreu, u SAD, s nepunih 47 godina života, od raka limfoma umro je Krešimir Ćosić, hrvatski košarkaš i trener. Sahranjen je na zagrebačkom Mirogoju pod arkadama, 2. lipnja 1995. godine.

Krešimir Ćosić osvojio je gotovo sve što se može osvojiti u amaterskoj košarci, a ostavio je trag i u sveučilišnoj američkoj košarci. Bio je poznat po eleganciji, vrhunskoj tehnici i taktici igre, plijenio je i svojim prijaznim karakterom i dobrotom, te je mnogima nakon njega služio kao sportski i osobni uzor. Uvršten je među 50 osoba koji su najviše pridonijeli Euroligi. Karijeru je započeo u KK Zadar 1965., nastupao je i za Cibonu, a igrao i u Sloveniji i Italiji. Uspješan i kao trener državne reprezentacije osvaja srebro na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988. Uvršten je 1996. u prestižnu Kuću slavnih košarkaša (Basketball Hall of Fame), i to kao tek treći ne-amerikanac, čime je američka javnost priznala veličinu i trag koji je ostavio na kontinentu koji je ujedno i kolijevka košarkaške igre.