NA DANAŠNJI DAN: Prvo povijesno priznanje hrvatske državnosti

Papa Ivan VIII. je 21. svibnja 879. godine na misi blagoslovio kneza Branimira, hrvatski narod i zemlju, što je kasnije potvrdio u pismu koje se smatra prvim međunarodnim priznanjem hrvatske državnosti
2020-05-21-DNDD

Pismo je papa poslao Branimiru, a u njemu između ostaloga stoji ‘Dragom sinu Branimiru….Kad smo naime na dan Uzašaća Gospodnjega služili misu na žrtveniku sv. Petra, digosmo ruke uvis i blagoslovismo tebe i cio narod tvoj i cijelu zemlju tvoju, da možeš ovdje uvijek spašen tijelom i dušom sretno i sigurno vladati zemaljskom kneževinom, a poslije smrti, da se na nebesima veseliš s Bogom i da vječno vladaš….”

Papa je Branimiru zahvalio na povratku Rimskoj Crkvi i pozvao ga na uspostavljanje još bliskijih veza, ali istovremeno je u sličnom pismu biskupima na hrvatskom području koristio oštrije tonove što se može rastumačiti činjenicom da se Hrvati nisu izravno pokoravali Rimu nego su to činili preko akvilejskoga patrijarhata. Na taj je način Branimir, poput franačkih vladara, zadržao veću samostalnost u imenovanju biskupa na svome području.

1914. – rođen hrvatski slikar Oton Gliha

Oton Gliha rođen je 1914. godine u Črnomelju u Sloveniji. Diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu 1937. godine u klasi profesora Marina Tartaglie. Prva njegova izložba bila je u Zagrebu 1938. godine, dok je prva samostalna priređena 1954. U likovnu materiju prenosio je ritam gromača, sugestivno izražavao svoj doživljaj krajolika stvarajući apstraktna djela. Prostor je sveden na plohu, crtež se osamostalio, a osnovni plastički elementi postali su srodni kaligrafiji glagoljice čime je blizak informelističkom shvaćanju površine.

Dobitnik je nagrade “Vladimir Nazor” za životno djelo 1977. godine, te nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za likovnu umjetnost 1998. Oton Gliha preminuo je 20. lipnja 1999. godine u Zagrebu.

1932. – Amelia Earhart preletila Sjeverni Atlantik

Earhart je bila prva žena koja je tromotornim avionom preletjela sjeverni Atlantik, od 17. do 18. lipnja 1928. godine, s pratiocem pilotom Wilmerom Stultzom. Sasvim sama preletjela je sjeverni Atlantik od 20. do 21. svibnja 1932. U srpnju 1935. letjela je sama od Havaja do Kalifornije 18 sati i 16 minuta pri čemu je preletjela 3860 kilometara. Fascinacija njezinim životom, karijerom i nestankom traje i danas.

Hrvatska
Vremeplov
Zanimljivosti