NA DANAŠNJI DAN: Pedro Calderón de la Barca, Al Capone, Popaj, američki napad na Irak, Dan odustajanja od novogodišnjih odluka

2021-01-17-dndd

Pedro Calderón de la Barca, pisac – 1600.

Pedro Calderón de la Barca (Madrid, 17. siječnja 1600. – Madrid, 25. svibnja 1681.), najveći dramatičar španjolskog baroka i posljednji veliki pisac zlatnog vijeka španjolske književnosti. U mladosti se odlučio za vojničku karijeru, a 1651. godine se zaredio i neko vrijeme živio na dvoru kralja Filipa IV. kao kapelan.

Isusovački đak i svjedok propadanja španjolske moći, Calderón je pjesnik epohe koja je živjela u obmanama slavne prošlosti, te mu nedostaje spontanost i vitalna snaga jednog Lope de Vege, ali je nadoknađuje poniranjem u psihu svojih junaka i majstorskom dramskom tehnikom.

Njegove “Komedije” mogu se podijeliti na religiozne, filozofske i tragične. Calderón je napisao i oko 200 kazališnih komada, od kojih su 80 kratka crkvena prikazanja u jednom činu (autos sacramentales) koja su se izvodila pod vedrim nebom i u kojima obrađuje motive iz Starog i Novog zavjeta. Od svjetovnih su mu drama najpoznatije Zalamejski sudac (1652.) i Život je san (1636.), koje se još i danas s uspjehom izvode.

Al Capone, gangster – 1899.

Alphonse Gabriel “Al” Capone bio je američki kriminalac i mafijaš. Rođen je 17. siječnja 1899. godine u njujorškom Brooklynu. Roditelji su mu bili talijanski imigranti koji su u SAD doselili u potrazi za boljim životom. Capone se prvoj bandi pridružio s 12 godina, a u četrnaestoj je izbačen iz škole.

U ranim dvadesetima se iz New Yorka preselio u Chicago, gdje je uvidio dobru priliku za zaradu krijumčareći alkohol u grad tijekom prohibicije. Uključio se pritom u različite kriminalne aktivnosti, poput potkupljivanja političara i prostitucije. Unatoč brojnim nezakonitim radnjama kojima se bavio, Capone je uživao status javne ličnosti. Novac koji je stjecao donirao je raznim humanitarnim udrugama pa su ga mnogi prozivali i modernim Robin Hoodom. Umro je 1947. godine u svom domu, i to od sifilisa. Tešku bolest dobio je još u mladosti, a potkraj života ona mu je oštetila moždane funkcije.

Slavni mornar Popaj ugledao je svjetlo dana u stripu Thimble thetare – 1929.

Popaj je simpatični mornar sa sidrima istetoviranima na podlakticama i neizbježnom lulom od kukuruzovine u ustima. Njegov glavni protivnik je Badžo (en: Bluto ponekad Brutus) koji nasrće na njegovu djevojku Olivu (engl. Olive Oyl). Zahvaljujući špinatu Popaj dobiva ogromnu snagu uz pomoć koje lako pobjeđuje Badžu.

Od 1933. do 1957. napravljeno je oko 230 kraćih epizoda te tri dulja animirana filma: Mornar Popaj susreće Sinbada moreplovc), Popaj susreće Ali Babu i 40 razbojnika i Aladin i njegova čarobna lampa. Crtane filmove je do 1942. režirao Dave Fleischer, a od 1942., taj su posao obavljali Seymour Kneitel, Isadore Sparber, Bill Tytla, Dan Gordon i Dave Tendlar.

Godine 1980. snimljen je i igrani film o Popaju u režiji Roberta Altmana. Glavne uloge su igrali Robin Williams (Popaj) i Shelley Duvall (Oliva).

Počela je operacija Pustinjska lisica; američki napad na Irak – 1991.

To što je činio mali Kuvajt mnoge zemlje Bliskog istoka smatrale su bezobrazlukom. Provokacijom. Taj mali emirat je na tržište, naime, izbacivao dodatne barele nafte i tako znatno utjecao na njihovu cijenu. Sadamu Huseinu, tadašnjem predsjedniku Iraka, to je dozlogrdilo. On je odlučio malom susjedu na jugu održati lekciju te je 2. kolovoza 1990. godine – točno prije 25 godina – izdao naredbu za napad. Kuvajtski emirat nije imao vremena ni snaći se, a već su ga zauzele iračke vojne postrojbe.

No, ono što irački diktator u to vrijeme nije mogao ni slutiti je da će istom brzinom kojom je njegova vojska osvojila Kuvajt njegove jedinice biti prisiljene tu zemlju ponovno napustiti. Samo nekoliko mjeseci je tadašnjem predsjedniku SAD-a Georgu Bushu (starijem, op.red.) trebalo da sastavi međunarodnu koaliciju. Ujedinjeni narodi su opetovano Huseina pozivali da povuče svoje snage iz Kuvajta. Ali on je ignorirao te pozive – i tako isprovocirao operaciju “Pustinjska oluja”.

U noći na 17. siječnja 1991. je međunarodna koalicija izvršila prve zračne napade na Bagdad. Nakon pet tjedana i više od stotinu tisuća zračnih napada, 24. veljače 1991. godine, kopnene jedinice su umarširale u Irak i Kuvajt. Nisu naišli na spomena vrijednog otpora. Samo četiri dana nakon toga su Huseinove jedinice bile poražene. “Majka svih bitaka”, kako ju je nazvao Husein, bila je uvertira u početak kraja njegove vladavine dvanaest godina kasnije, kad su američke trupe po drugi put ušle u Irak.

Dan odustajanja od novogodišnjih odluka

Ako ste izdržali više od dva tjedna u Novoj godini ustrajući na svojim odlukama, dobro za vas!

Međutim, većina ljudi dosegne točku kad provođenje novogodišnjih odluka počinje “škripati”, a 17. siječnja je najčešći datum kada većina odustaje od svojih odluka, te se tim povodom taj dan obilježava kao dan odustajanja od novogodišnjih odluka.

Držite li se i vi vaših novogodišnjih odluka u novoj godini, ili vam je lakše skliznuti natrag u staru rutinu?

….

izvori:

Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža; http://www.enciklopedija.hr; Prolexis enciklopedija, mrežno izdanje, https://proleksis.lzmk.hr;

Hrvatska
Vremeplov