NA DANAŠNJI DAN: Halo, halo! Ovdje Radio-Zagreb! Kako nas čujete?

15. svibnja 1926. proradila je prva hrvatska radiopostaja – Radio-Zagreb
DNDD-16-04-2020

Pripreme za osnivanje radio stanice Zagreb započele su još u ožujku 1924. kada je grupa uglednih i poslovnih ljudi osnovala Radio klub Zagreb. Izabrali su dr. Otona Kučeru za ravnatelja, a klub je brojao 136 članova. Nakon pisanja raznih peticija i dvije godine natezanja s vlastima u Beogradu, konačno su dobili koncesiju za radijsku postaju na srednjem valu na valnoj duljini 350 m.

Na današnji dan, 15. svibnja 1926. godine, proradila je prva hrvatska radiopostaja – Radio-Zagreb. Radiopostaja na Gornjem gradu počela je odašiljanje samo 5 godina poslije prve stalne radiopostaje u svijetu, osnovane u Americi. ‘Ovdje Radio-Zagreb! Kako nas čujete?’ – bile su prve riječi koje je slušateljima uputila prva radiospikerica Božena Begović. Njezin glas s radiopostaje, smještene na Markovu trgu broj 9, u dvorišnoj zgradi iz studija koji je jedva bio 5 metara dugačak, čuo se do sela Krašić, udaljenog 40 km od Zagreba.

Prvih dana radio se slušao pomoću detektora u kavanama i na drugim javnim mjestima, jer je radiouređaj bio vrlo skup: stajao je od 4.000 do 10.000 dinara, a pretplata je iznosila 400 dinara godišnje. Radio Zagreb je od svog početka do danas pod različitim nazivima djelovao u čak pet država: Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, u Kraljevini Jugoslaviji, u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, od 1945. u Jugoslaviji, a od 1991. u Republici Hrvatskoj.

1956.- Televizija Zagreb

Trinaest godina poslije dolaska radija (1926.) Zagreb je doživio i televizijsko krštenje, kada je na Zagrebačkom zboru 1939. godine nizozemski inženjer Erik De Fris izveo prvi televizijski prijenos.

No, pravi početak Hrvatske televizije bio je 15. svibnja 1956. Tada je putem odašiljača na Sljemenu prenesena prva slika na samo 30-ak posuđenih televizora, razmještenih po izlozima na zagrebačkim trgovima. Uskoro, 3. rujna, ostvaren je prvi prijenos – svečano otvaranje Zagrebačkog velesajma, a ubrzo nakon toga počelo je svakodnevno emitiranje eksperimentalnog programa. Potkraj te godine program se pratio na 300 televizora, a pred jednim uređajem našlo se i stotinjak ljudi.

Emitiranje Televizije Zagreb počelo je izravnim prijenosom otvorenja Zagrebačkog velesajma 7. rujna iste godine. U narednih pet godina televizija je pratila svjetske trendove, prenosila sportske susrete i druga javna zbivanja, preko satelita preuzimala strane programe i modernizirala se funkcionirajući do 29. lipnja 1990. kada je Sabor Republike Hrvatske izglasao zakon kojim je Radiotelevizija Zagreb preimenovana u Hrvatsku radioteleviziju.

Hrvatska
Vremeplov
Zanimljivosti