Na čelu Općine Rakovec žene u doba epidemije!

Na čelu rakovečke općine žene se uspješno nose protiv posljedica koje je izazvala epidemija korona virusa te zdušno i nesebično stoje u ovim teškim vremenima uz svoje stanovnike Općine Rakovec

Na čelu rakovečke općine žene se uspješno nose protiv posljedica koje je izazvala epidemija korona virusa te zdušno i nesebično stoje u ovim teškim vremenima uz svoje stanovnike Općine Rakovec.

Uz načelnicu Brankicu Benc, zamjenicu načelnice Martinu Šmar, u Općini Rakovec zaposlene su žene, koje ujedno sačinjavaju i općinski Stožer civilne zaštite. To sigurno predstavlja kuriozitet u hrvatskim okvirima, što samo potvrđuje da žene jednako uspješno reagiraju u kriznim situacijama. Načelnica Stožera civilne zaštite Općine Rakovec Martina Šmar provodi odluke stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i izdaje e propusnice građanima u svrhu vitalnih životnih pitanja, za sada, a do novih odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

U povodu epidemije korona virusa na području Općine Rakovec načelnica Brankica Benc je naglasila:

„Propusnice zahtijevaju dosta strpljenja za naše stanovnike, no njihova je namjena zaštita ljudskih života. Općina Rakovec u cijelosti je ruralni prostor. Iako je poljoprivreda kao i svi ostali gospodarski sektori u vrlo složenoj situaciji, radovi na poljima u punom su jeku, a što je sada od iznimne važnosti, jer hrana je prvo što nam treba, da bi se održali sada i u budućnosti.

Posebno treba pohvaliti mjere Vlade Republike Hrvatske, jer će iste puno i pomoći gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta. Također, Zagrebačka županija na prijedlog župana Stjepana Kožića osnovala je Fond za pomoć gospodarstvu.

U Općini analiziramo sve moguće socijalne i ekonomske posljedice korona virusa, te će Općina kao i uvijek biti uz svoje stanovnike. Ovo su za sve nas okolnosti koje nitko nije očekivao, puno je pitanja za svakog pojedinca, no uvjerena sam da ćemo svi zajedno uspjeti prvenstveno očuvati zdravlje svih nas, ali i slijedom toga kad prestane ugroza od korona virusa, otvorit će se sigurno prostor za novi optimizam.

Na području Općine Rakovec nema oboljelih od korona virusa pa se nadamo da će takvo stanje i u idućem razdoblju biti nepromijenjeno. Molim sve da se i dalje pridržavaju mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite, drže socijalnu distancu i koliko je god to moguće ostanu doma, jer tako čuvamo svoje bližnje i sebe, i najmanje je što možemo učiniti, kako bi pomogli ponajprije zdravstvenim djelatnicima, a onda cijelom društvu u prevladavanju ove jedne povijesno teške situacije.“

Brankica Benc i Martina Šmar te ostale rakovečke žene trenutno se nalaze pred najvećim političkim i životnim izazovima, koji je bez premca u suvremenoj hrvatskoj, odnosno svjetskoj povijesti, kada su građanke i građani Republike Hrvatske de facto dovedeni u stanje karantene.

Iako su pod velikim pritiskom okolnosti, poduzetna načelnica Brankica Benc, koja tu dužnost uspješno obnaša od 2013., sa svojim suradnicama čine sve što je u njihovim ovlastima, kako bi sa što manje posljedica prevladale sadašnje poteškoće i novonastale probleme u svakodnevnom životu rakovečke općine.

Zdenko Brezarić