Na 25. rođendan udareni temelji budućeg Ornitološkog centra Čigoč

Gradnja Ornitološkog centra Čigoč dio je projekta revitalizacije sisačke Donje Posavine
Ornitoloski-centar-Cigoc-vizualizacija-Roth-Cerina-3

Uoči 25. rođendana prvog Europskog sela roda započelo je uređenje zemljišta za izgradnju budućeg Ornitološkog centra Čigoč.

Projekt je vrijedan više 40 milijuna kuna, a uz gradnju novog objekta, obuhvatit će obnovu i prilagodbu kurije Oberhofer Hangi i prateće gospodarske zgrade.

Kroz izložbeno-interpretacijski centar i edukativni park te s opservatorija turisti će moći upoznati prirodno bogatstvo Parka prirode Lonjsko polje, dok će šetnica uz slijepi rukavac Save, omogućiti dodatne sadržaje poput predstavljanja starih zanata i domaćih proizvoda. Na šetnicu će se naslanjati drvena platforma s paviljonom za odmor i ribolov te pristanište za brodove na električni pogon. Također, plan predviđa i trg s amfiteatrom za okupljanje velikih grupa i predavanja na otvorenom, dok će u istraživačkom centru ornitolozi imati laboratorij te ostalo potrebno za rad.

Što se smještajnih kapaciteta tiče, planira se izgradnja kampa te paviljon s kuhinjom i blagovaonicom.

– Ornitološki centar Čigoč izuzetno je vrijedan projekt za Sisak i Park prirode Lonjsko polje jer predviđa smještajne kapacitete za edukativne i istraživačke skupine, ali i sadržaje za putnika namjernika koji ovamo dolazi jer želi uživati u prirodnim ljepotama. Prošle smo godine kupili 444 tisuće četvornih metara za gradnju Ornitološkog centra. Iduće ćemo godine krenuti s izgradnjom parkirališta i šetnice“, pojasnila je gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček.

Gradnja Ornitološkog centra Čigoč dio je projekta revitalizacije sisačke Donje Posavine. Naime, Čigoč je diljem svijeta poznat po gnijezdima bijele i crne rode te čaplje žličarke, dok je u Lonjskom polju svoj dom pronašlo čak 250 vrsta ptica, a uz obogaćivanje turističke ponude ovog prirodnog bisera, nastoji se potaknuti i ruralni razvoj.

Hrvatska
Ostalo