Mumije i virtualni stari Egipat za Noć muzeja u zagrebačkom Arheološkom muzeju

Prva otvorena soba Virtualnog starog Egipta posvećena je skarabejima srca

Luka Stanzl/PIXSELL

U povodu 100. obljetnice otkrića Tuthankamonove grobnice Arheološki muzej u Zagrebu, koji čuva najveću Egipatsku zbirku u Hrvatskoj, u okviru Noći muzeja, 28. siječnja, otvara sobu Mumije u sklopu virtualne izložbe “Virtualni stari Egipat”.

Projekt “Mumije – Virtualni stari Egipat” pokazuje mumije iz stalnog postava, kao što su “gospodarica kuće” Šepenun iz ptolomejskog razdoblja (332. – 30. pr. Kr.) ili Kaipamau, Amonovu pjevačicu, zajedno s njihovim skrivenim slojevima otkrivenim suvremenim tehnologijama.

Izložba otkriva postupak mumifikacije i upotrebu natrona, kako se u starom Egiptu postupalo s mozgom i ostalim unutarnjim organima preminule osobe i da li je moguće saznati uzrok smrti iz mumificiranih ostataka.

Iz Muzeja kažu kako će posjetitelji moći online posjetiti najzanimljivije i odabrane teme iz staroegipatske civilizacije temeljene na Egipatskoj zbirci, a koje će biti predstavljene putem niza virtualnih soba. Virtualne sobe postupno će se otvarati, a koja soba će biti otvorena odlučuje publika glasanjem putem društvene mreže Facebook.

Prva otvorena soba Virtualnog starog Egipta posvećena je skarabejima srca, egipatskim amuletima koji su korišteni u kultne svrhe i pripadaju u pogrebnu opremu pokojnika. U veljači publika će birati između ušabti figurica i kanopskih vaza. Poveznica se nalazi OVDJE.