MOTOVUN FILM FESTIVAL U ZAGREBU: Probrani filmski naslovi u Laubi

Od 27. kolovoza do 6. rujna u Kuću za ljude i umjetnost donosi 14 dugometražnih i 26 kratkih filmova koji su prošli ispod radara u godini kad nije bilo velikih međunarodnih festivala
motlaun2020

Smotru priča koje život čine boljim otvorit će u četvrtak, 27. kolovoza nova poslastica Alexandrea Rockwella, jednog od najcjenjenijih redatelja nezavisnog filma. Svojim novim djelom Slatke stvari, pričom o troje mladih koji bježe od kuće kako bi postali otpadnici, oduševio je publiku i kritiku na Berlinaleu gdje je osvojio i Kristalnog medvjeda. Izvršni producenti filma su Sam Rockwell i Jennifer Beals.

Već drugog dana slijede Istinita priča o Nedu Kellyju, svojevrsni australski špageti western koji otkriva mračne strane kolonizacije te bugarski film U krugu, nagrađen u Sarajevu. Ovaj uradak Stefana Komandareva, koji prati tri policijske patrole u apsurdnim situacijama na ulicama Sofije, odlično oslikava paradokse tranzicijskog društva u potrazi za identitetom.

Ovogodišnji motovunski program odlikuju i snažni ženski filmovi, a subota, 29. kolovoza, bit će upravo posvećena jakim ženama. Uz glazbene nastupe ženskih izvođačica na rasporedu su Zaposlene djevojke, film o tri Francuskinje koje u borbi za obitelj svakodnevno odlaze preko granice u Belgiju raditi u bordelu. U nastavku slijedi Asistentica, vrlo zapaženi igrani prvijenac provokativne dokumentaristice Kitty Green koji ogoljuje mehanizme koji štite i kriju prakse zlostavljanja moćnih pojedinaca iza zatvorenih vrata.

Iz Srbije dolazi Ajvar, kino hit o kraju jedne ljubavi, čija će se ekipa predvođena redateljicom Anom Marijom Rossi predstaviti u Laubi. U ulogama supružnika pred raspadom braka briljiraju Sergej Trifunović i Nataša Ninković. Srbijansku kinematografiju predstavljat će i Moj jutarnji smijeh redatelja Marka Đorđevića. Ova komedija očaja o djevcu na pragu tridesetih koji još živi s roditeljima prikaz je generacije obilježene krizom odrastanja i nemogućnošću napuštanja roditeljskoga gnijezda. U ovom je filmu jednu od posljednjih uloga odigrao prerano otišli Nebojša Glogovac.

Program u Laubi imat će i svoj LGBT dan. Film Tetkica prati mladića koji se u doba aparthejdskog režima na vojnoj obuci zbližava s drugim novakom. Premijerno je prikazan u Veneciji, gdje je suptilnim prikazom neizgovorene žudnje i pronicljivim propitivanjem muškosti izazvao hvalospjeve kritike. Istoga dana u Laubi će biti otvorena izložba Volim te bez ali socijalnog radnika i fotografa Benjamina Strikea, koji je portretirao roditelje LGBT osoba u Hrvatskoj, a njegovi radovi ubrzo su postali prava senzacija na internetu.

Među atraktivnim naslovima su i napeti argentinski pljačkaški film Veličanstveni gubitnici, zatim Selfie, komični omnibus o zabludama modernog tehnološkog društva te Moja luda ljubav, novi uradak oskarovca Gabrielea Salvatoresa, snimljen na hrvatskoj obali.

Posebna pozornost daje se konkurenciji kratkometražnih filmova iz koje najbolje europsko ostvarenje i ove godine dobiva mogućnost nominacije za nagradu Europske filmske akademije. U programu je pet domaćih i regionalnih naslova koje će pojedinih večeri predstaviti njihovi autori. Riječ je o filmovima Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali, Colonello Futurista, Njemački inat, Potop i Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio. Inače, sav program Motovunski kratki bit će prikazan u pet večeri na posebnoj pozornici u dvorištu Laube, a ulaz je besplatan.

U Laubi će biti dodijeljene i ovogodišnje festivalske nagrade, a o onima u glavnom programu odlučuje žiri u sastavu: Lana Barić, Nina Violić i Goran Bogdan. Publiku ne očekuju samo filmovi već i niz koncerata, DJ nastupa, kvizova i vinskih uvertira, a sve će se odvijati s mjerama opreza.

 

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska