MOST tvrdi da su referendumske inicijative bile “čiste kao suza”: Ustavni sud je parapolitičko tijelo koje nema smisla postojati

Pripremaju i nove akcije
Zagreb: Most ispred Ustavnog suda o odluci o referendumu Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnici MOST-a i predstavnici iz dviju inicijativa o ukidanju covid potvrda i “stožerokracije” izrazili su nezadovoljstvo odlukom Ustavnog suda ocijenivši da se radi o parapolitičkom tijelu koje nakon takve odluke nema smisla niti postojati.

– Jučerašnjom odlukom Ustavni sud nema smisla niti postojati. Jučer je većina članova Ustavnog suda donijela odluku koja nema uporište ni u Ustavu niti pravnim argumentima, rekao je predsjednik Mosta Božo Petrov na konferenciji za novinare ispred Ustavnog suda.

Smatra da su referendumske inicijative bile “čiste kao suza” te utemeljene na pravnim argumentima kao i na Ustavu, a što su suci Ustavnog suda i znali.

– Oni su znali da nemaju apsolutno nikakvog argumenta i onda su rekli: Na stranu svi argumenti, mi ćemo danas biti glasnogovornici Vlade, Andreja Plenkovića. Vas 400.000 ljudi vi ste glupi i ne razumijete što ste potpisali. To je argument s kojim su oni srušili referendumske inicijative, rekao je Petrov koji smatra da su tom odlukom ustavni suci vratili “dug” HDZ-u i SDP-u te ih nije briga za građane, izravnu ni parlamentarnu demokraciju.

Zvonimir Troskot ocijenio je da je Ustavni sud postao jukebox političkih želja Andreja Plenkovića te kako “Plenković pritisne” tako se onda donosi i odluka. Smatra kako Ustavni sud služi kao parapolitičko tijelo gdje se donose političke odluke i zaobilazi volja hrvatskog naroda.

Upitan o akcijama koje su najavili, Nikola Grmoja je odgovorio kako o tome još ne žele izlaziti u javnost.

– Onima koji su ovakvom akrobacijom pljunuli u lice građanima sigurno nećemo otkrivati svoje karte. Bit ćemo spremni, kao što smo bili spremni i sada, kazao je.

Grmoja smatra kako ovaj “njihov očajnički potez” pokazuje koliko su u strahu. Poručio je i da 400.000 popisa i dalje stoji “nad glavom” HDZ-a, Ustavnog suda te i onih koji će u budućnosti donositi mjere protiv koronavirusa.

Nezadovoljstvo odlukom Ustavnog suda ispred obje inicijative izrazila je Kristina Tabak kazavši da je Sud svojom odlukom pokazao kako im nije im nije važno što misli 410.000 građana koji su dali svoj potpis za referendum.

Hrvatska
Politika