MOST referendumima želi graditi “raketni štit” nad demokracijom

Obje inicijative imaju dovoljno potpisa, objavljene su i brojke
most Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnici Kluba MOST-a rekli su kako je Ministarstvo uprave utvrdilo da su za njihove dvije referendumske inicijative prikupili dovoljan broj potpisa, poručivši da tim referendumima žele graditi čvrsti raketni štit nad demokracijom i ljudskim pravima u Hrvatskoj.

Nikola Grmoja rekao je na konferenciji za novinare da su za dvije njihove referendumske inicijative prikupili dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma. Naveo je da je Ministarstvo uprave utvrdilo da su za referendumsku inicijativu – kojoj je namjera izmijeniti članak 17. Ustava, u koji bi se dodala i epidemija, odnosno pandemija kao događaj u kojem se Ustavom zajamčena prava i slobode mogu ograničiti samo dvotrećinskom većinom u Saboru – prikupili 370.310 pravovaljanih potpisa, pri čemu je u sustav bilo unijeto 394.447 potpisa.

Za drugu referendumsku inicijativu “Dosta je stožerokracije” u sustav je bilo uneseno 397.635 potpisa, a pravovaljanih je Ministarstvo uprave utvrdilo njih 372.635. Smatra da ta tema, usprkos ratu u Ukrajini, nije izgubila na važnosti,  jer je moguće da se ponovno vrati na jesen.

Poručio je i da trenutačni rast cijena u Hrvatskoj i cijelom svijetu nije prouzročen samo ruskom agresijom na Ukrajinu, jer smo i prije toga imali rast cijena energenata i hrane.

Grmoja smatra da je ovaj referendum još uvijek aktualan. I Nino Raspudić rekao je da ova tema “nikako nije passe”, ustvrdivši kako vladajući drže građane u jednoj vrsti permanentnog izvanrednog stanja kako bi prikrili svoj kriminal.

– Hrvatsku zarobljenom drže potpuno nekompetentni i nemoralni kriminalizirani ljudi. Ovo je jedini način bio da se kroz institucije kaže dosta. i hrvatski građani su to rekli, izjavio je Raspudić.

Kaže kako tim referendumom, posebno pitanjem kojim se mijenja članak 17. Ustava, žele graditi “čvrsti i trajni raketni štit” nad demokracijom i ljudskim pravima u Hrvatskoj jer se “ista priča može nastaviti i nakon ljeta”.

Upitan za komentar činjenice da su vladajući najavili kako će se obratiti Ustavnom sudu, Raspudić je rekao da ne zna što će vladajući učiniti i npr. rat u Ukrajini iskoristiti kao “smokvin list” da taj proces ubrzaju.

Grmoja je, upitan za komentar vezano uz različite procjene stručnjaka koliko je kilograma eksploziva bilo u sovjetskoj bespilotnoj letjelici koja je prošli četvrtak pala u Zagrebu, izjavio da “nakon ovoga ministar obrane Mario Banožić više ne može biti ministar”.

– Ne samo zbog činjenice da se to dogodilo, a da naša protuzračna obrana nije reagirala, nego i zbog same komunikacije nakon ovog neviđenog incidenta, ustvrdio je.

Hrvatska
Politika