MOST protiv izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama: Liječnike se pretvara u policajce

Drže da je taj prijedlog u direktnoj koliziji s više zakona

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik MOST-a Božo Petrov rekao je kako se MOST protivi da “liječnici postanu policajci”, ocijenivši da prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji je u saborskoj proceduri, “pretvara liječnike u policajce”.

Drži da je taj prijedlog u direktnoj koliziji s više zakona – Zakonom o zaštiti prava pacijenata, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i slično. Petrov je kazao i da je liječnička tajna odnos između liječnika i pacijenta, definiran zakonom. Nadodaje i da time Ministarstvo zdravstva i Vlada “pacijente šalju nadriliječnicima”, jer će pacijente biti strah otići na preventivne preglede kako ne bi izgubili vozačku dozvolu.

– Po ovom Zakonu, ako prođe, liječnici su dužni u dva klika miša oduzeti vozačku dozvolu pacijentu, tvrdi Petrov.

I voditelj Savjeta za zdravstvo MOST-a Ivan Bekavac rekao je da suvremene europske prakse nadzora zdravstvenog stanja vozača “uopće ne poznaju institut odavanja podataka o zdravstvenom stanju pacijenta”. No, kaže, u Hrvatskoj već duže vrijeme u sklopu aktualnog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, liječnici su dužni postupati suprotno europskoj praksi i slati zdravstvene podatke MUP-u.

– Treba prije svega ukinuti ovakvu štetnu praksu koja je i danas aktualna i koju MUP želi nastaviti, dodao je.