Mladi poljoprivrednici Zagrebačke županije na sajmu Agra

Zagrebačka županija, treću godinu zaredom, sudjelovala je na međunarodnom poljoprivredno-prehrambenom sajmu Agra u Gornjoj Radgoni u Sloveniji. Jedan je to od najposjećenijih poljoprivrednih sajmova u ovom dijelu Europe, na kojemu je ove godine sudjelovalo 1840 izlagača iz 32 države. Naglasak je bio na mladima u agrobiznisu.

Županija se na sajmu predstavila na zasebnom izložbenom prostoru, na kojemu su se posjetitelji pobliže mogli upoznati s proizvodima obiteljskoga poljoprivrednoga gospodarstva Dobošić iz Žabnice – bučinim uljem i proizvodima od buče te egzotičnim voćem Ivana Šuloga iz Donje Bistre. Također, inicijativom Županije, na sajmu je boravilo dvadesetak mladih poljoprivrednika s njezina područja, kao i Vinska kraljica Lucija Fabek.

-U Zagrebačkoj županiji je registrirano oko 15 tisuća gospodarstava, od čega su mladi poljoprivrednici (osobe mlađe od 40 godina) nositelji oko 10 posto ovih gospodarstava, po čemu smo prvi u Hrvatskoj. Obveza županijske uprave je pomoći mladim poljoprivrednicima, stoga ih želimo organizirati kako bi ojačali njihovo poslovanje- rekao je Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo.

Boravak na sajmovima izvan Hrvatske, dodao je, koristan je iz više razloga, poput boljeg upoznavanja s europskim tržištem i organizacijom mladih poljoprivrednika u europskim državama. Uz Kraljičkovića, s mladim je poljoprivrednicima bio i pročelnik Upravnog odjela za EU fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Velimir Kokot.

-Europa izdašno pomaže poljoprivrednike, posebno mlade. Ono što u Odjelu radimo je svakodnevno ih informirati o mogućnostima koje, kroz Program ruralnog razvoja, nudi EU. Veliki broj naših poljoprivrednika javio se na dosad raspisane natječaje i možemo svjedočiti brojnim uspješnim primjerima u povlačenju sredstava- rekao je Kokot.

Nakon boravka na sajmu, gdje su se susreli sa slovenskim kolegama udruženim u Zvezu slovenske podeželske mladine, mladi županijski poljoprivrednici obišli su Kmetiju Fleisinger, čiji se domaćini bave proizvodnjom vina, bučinog ulja, jabučnog octa i suhomesnatih proizvoda te turizmom.

Hrvatska
Ostalo
Zagrebačka županija