Mještani Luke traže zaustavljanje radova na gradnji atenskog stupa tele operatera

Burna je bila sjednica Općinskog vijeća Općine Luka, ali ne radi proračuna kojeg su vijećnici dobili na stol. To je bilo riješeno u nekoliko minuta, a jednoglasno je prihvaćen prijedlog kojim se prihodi očekuju u iznosu od 9,4 milijuna kuna što je gotovo jednako kao i ove godine. Na rashodovnoj strani očekuje se ulaganje u cestovnu infrastrukturu, rekonstrukciju dijela vodovodne mreže, nastavak radova na gradnji vatrogasnog doma, ali i povećanje troška sufinanciranja ZET-a na gotovo pola milijuna kuna.

Ono što je na početku uzburkalo duhove bila je grupa građana koja je došla na sjednicu donoseći više od 340 potpisa peticije kojom se traži zaustavljanje radova na gradnji antenskog stupa tele operatera odmah iznad centra Luke. Peticijom se traži i pokrivanje cjelokupnog područja općine Luka manjim baznim stanicama za 2G, 3G i 4G mrežu, a svakako se protive uvođenju signala za 5G režu, a tražili su i uvođenje optičke mreže za superbrzi Internet. Građani, čija je predstavnica Vesna Posavec, tražili su izmjenu Prostornog plana Općine Luka kako bi se ova akcija pokrenula.

-Svi mi u Općini Luka, kao i vijećnici, stojimo na stanovištu da nam ovakav i na tome mjestu antenski stup ne treba. Općina nema ingerencije zaustaviti gradnju, ali poduzeli smo korake odmah kad smo vidjeli da se gradi. Pisali smo prijavu na građevinsku inspekciju, a građevinski inspektor bio je na terenu dva puta. Radovi idu dalje što znači da nije našao nepravilnosti- rekao je načelnik Općine Luka Darko Kralj. 

Nakon sat vremena žustre rasprave, vijećnici su jednoglasno usvojili prijedloge grupe građana i krenut će se u izmjenu Prostornog plana te tražiti zaustavljanje svih radova na gradnji antenskog stupa. Uz to, oformit će se radnja skupina koja bi ovu situaciju trebala ispratiti do kraja i zadovoljenja želja mještana Luke.