Općinsko vijeće Bistra

Mjerilo za učešće roditelja u plaćanju dječjeg vrtića u Bistri bit će prihodi roditelja

Općina Bistra napravila je iskorak u sufinanciranju boravka djece u dječjem vrtiću
342733415_170423798986463_517258315729140938_n

Općina Bistra napravila je iskorak u sufinanciranju boravka djece u dječjem vrtiću. Uobičajena praksa većine lokalnih jedinica bila je da se povećanja ekonomske cijene boravka djece u vrtićima, što znači stvarnog troška vrtiće uključujući plaće zaposlenik, hranu, energiju, održavanje, opremanje, amortizaciju…., prebacuje na trošak općinskih i gradskih proračuna.

Svima je bilo jasno da se takva praksa neće moći zadržati, posebno u ovim vremenima kad je inflacija značajno povisila cijene svega, pa su se i izračuni ekonomske cijene često mijenjali u značajnim iznosima, naviše. Isto tako, jasno je kako socijalni izračuni nisu najpravedniji, jer mnogi prikazuju minimalne isplate plaće posebno ako su obrtnici ili privrednici, a u praksi je slika puno drugačija. No, drugog izbora nije bilo pa je izrađen prijedlog po kojem će od rujna situacija za dio roditelja s većim prihodima s područja općine Bistra biti nešto nepovoljnija.

-Morali smo pristupiti ovom potezu jer troškovi za dječji vrtić prešli su kritičnu točku našeg proračuna. Moram naglasiti kako će i dalje iznos koji Općina Bistra izdvaja biti veći od ukupnog izdvajanja roditelja, ali napravili smo izračun po kojem neće svi platiti jednako. Dakle, obitelj koja ima prosječni mjesečni prihod po članu uže obitelji – roditelji i djeca – u protekloj godini do 330 € sudjelovat će sa 37,51% ekonomske cijene, oni s prihodom između 330,01 i 599,99 € plaćat će 42,63%, a oni s prihodima 600 i više eura mjesečno plaćat će 49,45% iznosa ekonomske cijene. Treba istaknuti da će ovi postoci vrijediti i ubuduće prilikom svake promijene ekonomske cijene- rekao je načelnik Općine Bistra Danijel Drviš.

Ova odluka prihvaćene je uz jedan glas protiv, a treba naglasiti da će se ekonomska cijene izračunavati do kraja travnja u odnosu na troškove nastale tijekom protekle godine. Dakle, uzimajući u obzir rast cijena i inflaciju i ovakva odluka opet će ići na ruku roditeljima. Nastavno na to, nova ekonomska cijena vrtića u Bistri iznosi 293,22 € mjesečno za ovu godinu.

Ostale odluke koje su vijećnici donijeli bile su usvojene jednoglasno, a odnosile su se na imenovanja članova upravnog vijeća DV Kapljica iz redova javnih djelatnika, a usvojeno je i izvješće o stanju zaštite od požara.

Bistra
Politika