Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda RH: Odluka o covid potvrdama nije povezana s referendumskim pitanjima

Ustavni sud izjasnio se danas samo o legitimnom cilju epidemioloških mjera u svrhu zaštite zdravlja građana, ali i zaposlenika u javnom sektoru te posjetitelja
miroslav šeparović Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović pojasnio je da odbijanje zahtjeva 35 oporbenih saborskih zastupnika i prijedloga još 28 drugih podnositelja koji su tvrdili da uvođenje covid potvrda u javnom sektoru nije ustavno i zakonito, nema veze s MOST-ovim referendumskim pitanjima.

– Ako ono i dođe na Ustavni sud, onda se to odnosi na odluku o ocjeni ustavnosti referendumskog pitanja, pojasnio je u izjavi za medije predsjednik Ustavnog suda te je naglasio da se Ustavni sud izjasnio o legitimnom cilju epidemioloških mjera u svrhu zaštite zdravlja građana, ali i zaposlenika u javnom sektoru te posjetitelja.

– Ocijenili smo da je mjera prikladna za ostvarenje cilja i po našem mišljenju nije nametnula prekomjerni teret građanima, dodao je precizirajući kako je devet sudaca podržalo ovakav zaključak, dok njih četiri nije te su najavili izdvojena mišljenja.

– Sudac Miroslav Šumanović smatra da su covid potvrde pritisak na cijepljenje, dok suci Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec gledaju drugačije na načelo razmjernosti, pojasnio je Šeparović.

Također, sud je djelomično usvojio zahtjev i prijedloge za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom odluke o uvođenju covid potvrda u javni sektoru u dijelu koji propisuje iznimke od primjene u odnosu na studente prilikom boravka u prostorijama visokih učilišta. Tako je ukinuo mogućnost da pojedino visoko učilište odluči drukčije, odnosno da studente obveže da prilikom ulaska u prostore visokih učilišta predoče EU digitalnu covid potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o testiranju, cijepljenju ili preboljenju covida-19.

– Ustavni sud je ukinuo dio odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, poput one o tome da studenti na nekim fakultetima ne moraju pokazivati covid potvrde jer je to odluka sveučilišta. To se ne može opravdati autonomijom sveučilišta i pojedinih fakulteta.

Predsjednik Ustavnog suda je u izjavi za medije otkrio kako više nema zahtjeva za odlučivanje o ustavnosti odluka o covid potvrdama, no da ima još i prijedlog o ustavnosti zabrane okupljanja građana.

Hrvatska
Ostalo