MINISTRICA TRAMIŠAK OBJAŠNJAVA: Novac iz Fonda solidarnosti nije za obnovu kuća i stambenih zgrada

Namijenjen je ponajprije hitnim mjerama sanacije

Igor Šoban/PIXSELL

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak ponovila je da je novac iz europskog Fonda za solidarnost namijenjen ponajprije hitnim mjerama sanacije, a ne za obnovu i izgradnju obiteljskih kuća i stambenih zgrada pa je zato rok njegova korištenja 18 mjeseci.

Sredstva Fonda za solidarnost namijenjena su prvenstveno za hitne sanacije, zbrinjavanje stanovništva, popravak vodoopskrbne i elektroenergetske mreže, ukoliko je to potrebno, i zato je rok za njihovo korištenje jako kratak te prema uredbama Europske komisije i Europskog vijeća o tom fondu iznosi 18 mjeseci, rekla je Tramišak odgovarajući na pitanja novinara o dinamici obnove Banovine te o tome hoćemo li morati vraćati novac iz europskih fondova nakon potpisivanja ugovora o darivanju nekretnina bivše osječke tvrtke OLT Osječko-baranjskoj županiji.

Objasnila je kako novac iz tog fonda nije namijenjen “za stambeno zbrinjavanje u smislu obnove i izgradnje obiteljskih kuća ili višestambenih zgrada, već isključivo za javnu namjenu, javne zgrade i hitne mjere sanacije, zbog toga je rok 18 mjeseci”.

– Pratimo kakva je situacija bila u drugim zemljama EU-a, znamo da su 24 države članice EU-a koristile Fond solidarnosti za različite hitne i izvanredne situacije, poput poplava, požara i potresa. Vidjet ćemo u lipnju koliko je sredstava utrošeno, za što su utrošena i kako će to ići dalje, dodala je ministrica Tramišak.