Ministarstvo predlaže izjednačavanje osnovica za izračun plaća državnih dužnosnika i službenika

Ministarstvo predlaže i utvrđivanje novog koeficijenta za izračun dužnosničke plaće
novac-kuna-045

Ministarstvo pravosuđa i uprave predložilo je izjednačavanje osnovica za izračun plaća državnih dužnosnika i državnih službenika, koja sada iznosi 6289,29 kuna, i utvrđivanje novog koeficijenta za izračun dužnosničke plaće kako se one ne bi promijenile zbog promjene osnovice.

Predložilo je i da status državnog dužnosnika dobije zastupnik Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava, a da taj status više nema glavni ravnatelj policije. Te prijedloge Ministarstvo je formaliziralo u izmjene Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika i poslalo ih u javno savjetovanje.

Izradit će se novi sustav plaća u državnoj službi

Ministarstvo se odlučilo na to uz obrazloženje da zbog različitih osnovica za izračun plaća dužnosnika (3890 kuna) i službenika (6286,29 kuna), te plaće nije moguće uspoređivati, kao ni same koeficijente, a upravo je njihova usporedba preduvjet za analizu plaća koja se provodi u okviru investicije Unaprjeđenje sustava plaća u državnoj upravi i javnim službama iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

U okviru te investicije izradit će se novi sustav plaća u državnoj službi pa radi toga treba usporediti visinu koeficijenata državnih dužnosnika s visinom koeficijenata službenika.

Treba utvrditi i određene omjere između njihovih koeficijenata, a u analizama ugraditi kriterij usporedivosti i mjerljivosti koeficijenata i plaća dužnosnika s koeficijentima i plaćama službenika.

Kako se zbog promjene osnovice ne bi promijenile dužnosničke plaće, ide se na utvrđivanje novih koeficijenata za izračun. Oni će za izračun plaća državnih dužnosnika biti manji u odnosu na sadašnje, ali njihovim množenjem s većom osnovicom, koja se primjenjuje pri izračunu plaća državnih službenika, plaće državnih dužnosnika ostat će nepromijenjene.

Novi koeficijenti: Predsjedniku Republike 5,76, premijeru i predsjedniku Sabora 4,87 

Tako bi, primjerice, novi koeficijent za izračun plaće predsjednika Republike bio 5,76 (sada je 9,30), a za izračun plaća predsjednika Sabora i Vlade po 4,87 (sada su po 7,86).

Predsjednik Ustavnog suda, koji također ima koeficijent od 7,86, po novome bi imao 5,89. Ministri, čiji je koeficijent sada 6,42, po novome bi iznosio 3,98. Novi koeficijent saborskih zastupnika bio bi 3,27, a sada je 5,27.

Isti koeficijent predviđen je i za zastupnika Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava, koji dobiva status dužnosnika.

Hrvatska
Ostalo