Ministarstvo demografije i UNICEF uručili pet novih vozila za kvalitetniji rad obiteljskih centara

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku uručilo je uz UNICEF-ov ured za Hrvatsku pet automobila obiteljskim centrima Zagrebačke, Ličko-senjske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Vukovarsko-srijemske županije. Novim automobilima namjerava se osigurati bolji pristup uslugama socijalne skrbi za obitelji koje žive u udaljenim područjima što je dijelom višegodišnjeg programa “Za snažniju obitelj”, koji ima za cilj unaprjeđivanje i širenje usluga za obitelji s djecom unutar sustava socijalne skrbi. Trenutno u Hrvatskoj djeluje 19 obiteljskih centara koji svojim korisnicima pružaju savjetodavnu, edukativnu i preventivu podršku te zapošljavaju timove psihologa, socijalnih radnika, logopeda, pravnika i socijalnih pedagoga.

– Ministarstvo planira jačanje obiteljskih centara i širenje preventivnih usluga te usluga podrške obiteljima, osobito obiteljima u riziku. Ovo pretpostavlja ustrojavanje obiteljskih centara na području svih županija te jačanje postojećih obiteljskih centara osiguranjem potrebnih uvjeta za rad. Planira se ustrojavanje mobilnih timova obiteljskih centara koji bi pružali usluge izvan prostora obiteljskog centra, čime bi se osigurala ravnomjerna dostupnost usluga na cijelom području te usluge približile korisnicima, zbog čega je neophodna i nabava službenih vozila za obiteljske centre, poručila je resorna ministrica Nada Murganić.

Naime, obiteljski centri pružaju stručnu podršku biološkim obiteljima s djecom i udomiteljskim obiteljima, a zbog udaljenosti i slabije prometne povezanosti neke od njih nemaju pristup uslugama spomenutih ustanova. Također, u sklopu šire podrške UNICEF-ovim programima za djecu, Arena Centar osigurao je jedno službeno vozilo za obiteljske centre.

Naposljetku, program “Za snažniju obitelj” uz opremanje ustanova, uključuje edukaciju stručnjaka u socijalnoj skrbi, kao i zdravstvu, obrazovanju i pravosuđu. Do 2020. godine obuhvatit će sveukupno 1.400 stručnjaka koji rade s obiteljima, a prema procjenama Ministarstva od njegove realizacije godišnje će imati koristi oko 5.500 obitelji i 29 tisuća djece.