Ministar Milan Kujundžić posjetio bolnicu u Gornjoj Bistri

Ministar Milan Kujundžić posjetio je Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri u povodu Svjetskog dana bolesnika i poručio kako bismo se na današnji dan trebali sjetiti bolesnih, poglavito neizlječivih bolesnika poput djece u Gornjoj Bistri, ali i zahvaliti onima koji se brinu o bolesnima.

Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi trenutno ima 104 pacijenta iz cijele Hrvatske koji boluju od neizlječivih bolesti ili bolesti kojima je dug tijek liječenja, te nemaju mogućnost pravilnog tretmana u obitelji.

-Danas se trebamo sjetiti prvo onih bolesnih, poglavito neizlječivo bolesnih kao što su ova djeca, ali i s druge strane, to bi trebao biti i dan zahvalnosti za sve one koji se brinu o bolesnima- rekao je ministar Kujundžić.

Ravnatelj bolnice Renato Mittermayer istaknuo je kako je posao zaposlenih u bolnici borba za zdravlje najtežih bolesnika u Hrvatskoj.

-Bolnica trenutno ima 104 djeteta, najmlađe dijete ima šest mjeseci, najstarije uvjetno rečeno ima 40 godina- kazao je ravnatelj Mittermayer i dodao kako je unatoč obnovi bolničkih soba najžalosnije što je u nekim sobama smješteno i do 12 pacijenata.

-Raspolažemo sa samo 15 soba, a dodatni je problem i očuvanje kulturne baštine, tako da bilo kakva rekonstrukcija ovakvog zdanja nije moguća- istaknuo je ravnatelj.

U planu je izgradnja nove bolnice, Ministarstvo državne imovine je zemljište namijenjeno izgradnji nove bolnice nedavno doniralo Zagrebačkoj županiji, pa bi natječaj za dokumentaciju izgradnje bolnice trebao početi ove godine. Ministar zdravstva je izjavio kako će Ministarstvo zdravstva poduprijeti taj projekt za koji postoje dva modela – jedan je izgradnja bolnice u blizini buduće Sveučilišne dječje bolnice u Blatu, a drugi je na zemljištu u blizini Dvorca Oršić.