Milanović o slučaju Čavajda: Država mora ženama osigurati zdravstvenu pomoć

Njegov je stav pravo žene na izbor
zoran milanović Ured predsjednika RH/Marko Beljan

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je da su pravda i moral u konkretnom slučaju na strani Mirele Čavajde, a općenito, naglasio je, država je ta koja treba osigurati pomoć ženama, kako se ne bi dogodilo da svi ginekolozi koriste priziv savjesti.

– U zadnjih pet godina sigurno je trebala nastupiti i reći – u redu, osigurat ćemo to i to, pod tim i tim uvjetima, da žene koje ispunjavaju te uvjete mogu dobiti tu uslugu i tu vrstu zaštite. Jer, kad kažemo da je izbor ženin – on je, ali zakon oduvijek govori o nekim limitima, dakle to je ženin izbor do određenog tjedna trudnoće, nakon toga se stvari kompliciraju, tako je u cijelom svijetu, rekao je i nadodao:

– Postoje nekakvi procesi, ali njima se očito manipulira. I zato kažem, ako imamo situaciju da na Svetom Duhu nema nijednog ginekologa – neke znam osobno, za neke znam garantirano da nemaju priziv savjesti, nego su oportunisti, naprosto se žele izmaknuti – u tom slučaju vlast, država, Ministarstvo – treba napraviti to da se ta pomoć ženi osigura.

Njegov je stav, naglasio je, pravo žene na izbor, ali je dodao i da je, što je stariji, “u nekim stvarima – oprezniji, ne konzervativniji”.

– Ja bih bio najsretniji da nema pobačaja i da sve završava sjajno. I pitanje je koliko je dijete bolesno, ima li to dijete pravo biti rođeno ili je bolje da nije rođeno. U to se, što sam stariji teže petljam, ali ono što znam je da ne može nitko biti žrtva sustava zato što nijedan ginekolog u javnim bolnicama ne želi raditi taj nezahvalan težak posao za svakoga, to je mučno, a država ne radi ništa, zaključio je.

Hrvatska
Politika